München verilöylyn jälkeen

Aamulla München heräsi uuteen päivään helpottuneena. Poliisi oli ilmoittanut, että OEZ ampuja oli yksittäinen tekijä eikä ollut kyse terrorismista. Yhdeksän viattoman hengen vienyt 18-vuotias mies kärsi ilmeisesti mielenterveysongelmista. Mistä hän oli aseen saanut, on vielä selvittämättä. Kaikki pelkäsivät, että kyseessä olisi ISIS-tyyppinen terroriteko, mutta vaikka ampuja olikin iranilaista sukua, tapaukseen ei liity uskontoon liittyviä vaikutteita.

2016-07-24

Kävin aamulla isossa tavaratalossa. Ihan tyhjä, ihmisiä ei ollut juurikaan liikkeellä. Kaikki torikauppiaatkaan eivät olleet ilmaantuneet paikalle. Kun vein Tyttäreni kaverisynttäreille, kertoivat vanhemmat, että he harkitsivat pitkään synttäreiden peruuttamista. Päättivät kuitenkin pitää ne, koska terrorismista ei ollut iskussa kysymys. Kaikki olivat kuitenkin järkyttyneitä ja aikuiset keskustelivat hiljaa keskenään lasten korvien ulottumattomissa. Tämä on sentään meidän naapuristoa, eihän tällaista voi tapahtua. Iltapäivällä tilanne oli normalisoitunut ja müncheniläiset olivat liikenteessä tavalliseen tapaan, kuitenkin hiljaisempina kuin ennen.

Näin jälkikäteen nousee tapahtumista kolme asiaa esille. Ensinnäkin paniikin näkyminen sosiaalisessa mediassa. Facebookissa huhut liikkuivat eilen illalla rajusti. Ammuskelua keskustassa! Räjähdereppu löydetty Olympia-puistossa! Ampujat liikkeellä joen varrella! Poliisi yritti Twitterissä ja Facebookissa hillitä huhuja ja kehoittaa ihmisiä välttämään ylireagointia. Turha toivo, müncheniläiset olivat erittäin aktiivisia sosiaalisessa mediassa, kaupunkihan oli suljettu.

Toinen asia oli paikallisten avunanto. #offeneture ja #opendoors merkeillä müncheniläiset ilmoittivat avaavansa ovensa niille, jotka eivät päässeet kotiin julkisen liikenteen stopin vuoksi. Halu auttaa tuntemattomia oli tuttu jo viime kesältä ja syksyltä, kun Müncheniin saapui kymmeniä tuhansia pakolaisia (klikkaa postaus). Eilen tämä ilmiö näkyi jo hyvin aikaisessa vaiheessa, kun oli vielä epäselvää, missä poliisioperaatiossa oli ylipäätään kysymys. Kun tulin kotiin samaan aikaan kun ampumiset alkoivat, pysähtyi julkinen liikenne täysin. Todistin tapausta, jossa itkevä nainen kysyi ruuhkassa pysähtyneenä olevan auton kuskilta, voiko hän ottaa naisen kyytiin, hänellä on nyt hätä. Reaktio oli välittömästi positiivinen, kuski auttoi naisen istuimelle ja vakuutti, että hän vie hänet perille. Hädässä toisia autetaan ja viime yönä monet saivat yösijan tuntemattomien sohvilta.

Muenchenpolizei

Kolmas asia oli poliisin toiminnan kehuminen. Poliisin kasvoksi nousi tiedottaja Marcus da Gloria Martins, joka hoiti hommansa esimerkillisesti. Rauhallinen mies pysyi tyynenä kaaoksen keskellä. Positiivista oli myös tiedotttaminen kaikilla mahdollisilla kanavilla ja monilla kielillä. Sen sijaan Angela Merkelin julkisuudesta poissa pysyminen illan mittaan sai Facebookissa saksalaiset näkemään punaista. Jopa Obamalta tuli lausunto ennen Merkeliä.

Tänä viikonloppuna München suree. Julkiset juhlat, yleisötapahtumat ja konsertit on peruttu, ei turvallisuussyistä, vaan myötätunnosta uhrien perheitä kohtaan. Tämä on yhteinen tragedia.

Wir lieben München.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “München verilöylyn jälkeen

  1. Mä olin Suomessa, mutta uutiset kantautui mun korviini heti ja aloin välittömästi seuraamaan tapahtumien kulkua Twitteristä. Kiinnitin itsekin huomiota siihen, miten poliisi twiittasi asiallisesti ja monikielisesti tapahtumista. Tosi esimerkillistä viestintää myös somessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s