München – keskellä paniikkia

Nostan katseeni ylös kirjasta. ”Kaikki ulos. Ratikka ei jatka eteenpäin. Poliisioperaation takia julkinen liikenne pysäytetään. Valitettavasti minulla ei ole lisätietoa asiasta. Kaikki ulos.” Sireenit pauhaavat, tuntuu että kaikki Münchenin poliisiautot ovat matkalla jonnekin. Mitä tapahtuu??

Jatkan matkaa kävellen pitkin Dachaustraßea yhdessä muiden kanssa. Ihmiset puhuvat puhelimessa. Autot joutuvat jatkuvasti kurvaamaan sivuun poliisiautojen tieltä. Tämä ei ole normaalia. Yritän päästä paikallislehden sivuille, mutta se on kaatunut. Kysyn vastaantulijalta, tietääkö hän, mitä on tapahtunut.

”Terror. Olympia-zentrum.”

IMG_3204

Vasta kotona selviää, mitä on tapahtunut. Meidän vakiostarilla on ammuttu, useita kuolleita, ampujat pakosalla. ”Pysykää kotona, välttäkää julkisia paikkoja!” Facebookissa paikalliset ilmoittavat olevansa kunnossa. Huhut kiertää: ammuskelua keskustassa, ihmiset paniikissa. Päärautatieasema tyhjennetty, keskusta autio. Juurihan vasta olin matkalla kotiin keskustan kautta!

Munichpanik

Facebookiin ilmestyi tunnin sisällä sivusto, johon voi ilmoittautua olevansa turvassa. Televisiossa pyörii erikoislähetykset, mutta yritän suojella Tytärtä ylimääräiseltä pelolta. Katselemme Paluu tulevaisuuteen -elokuvaa. ”Oliko siellä lapsia”, Tytär kysyy, ”Saako poliisit ne pahikset kiinni?” Mitä siihen voi vastata?

Se saavutti siis Saksan sittenkin. Pitkän aikaa olen ihmetellyt, miten muut isot maat ovat saaneet terroria osakseen ja Saksa on säästynyt. Ei enää. Se tuli omalle kynnykselle.

Halatkaa lapsianne, halatkaa puolisoanne. Sitä ei voi koskaan tietää, milloin se sattuu omalle kohdalle.

Mainokset

15 ajatusta artikkelista “München – keskellä paniikkia

 1. Onneksi olette kunnossa. Kauheaa etteivät kaikki ole. Niin surullista ja niin iljettävää.

  • Ja kun vielä suurin osa kuolleista oli teinejä, niin se tekee asian jotenkin surullisemmaksi. Elämä edessä ja sitten joku vie sen.

 2. En tunne Münchenistä ketään, paitsi näin blogimaailman välityksellä – virtuaalikontakteja. Ulkosuomalaisten blogisivulle lähdin heti uutisen kuultuani katsomaan, onko viestejä. Ajattelinkin heti sinua ja muutamaa muuta ”tuttavaa”. Hyvä, että olette turvassa.

 3. Tulit mieleeni kun kuulin tapahtuneesta. Hyvä että olette kunnossa. Voi tätä mieletöntä maailmaa!

 4. Niin hulluksi ontää maailmaa Kyl menny…ikävää…pelottavaa….kuinka uskaltaa liikkua vaikkei pelolle saa antaa valtaa?

  • Meidän perheeltä taitaa lomasuunnitelmat muuttua ja kaikki kaupunkilomailut on nyt pannassa. Jospas sitä lähtisi vaikka vuorille keskelle ei mitään…

 5. Aivan karsea uutinen taas kerran. Onneksi olette kunnossa, toivottavasti muutkin tutut ja ystävät. Omani ja teidän. Meillä täällä Kaliforniassa oli joku aika sitten myös pienempi isku, mutta se liippasi läheltä sillä mieheni perhettä oli paikan päällä. He selvisivät mutta olen samaa mieltä, että koskaan ei tiedä huomisesta.

  • Helpotus tosiaan oli, ettei mitään islam-yhteyttä ollut. Ranskan tapahtumat on pitäneet Saksankin varpaillaan.

 6. München oli taas terrori-iskun tai amok- juoksijan kohteena, ja se herätti muistoja Münchenin olympialaisissa tapahtuneesta terroristi-iskusta, mikä päättyi traagisesti. Saksalla ei ollut silloin vielä strategiaa terrorismin varalle. Nyt taas Saksa pidätti hengitystään. Nyt tapettiin viattomia ihmisiä arkisissa puuhissaan. Sellaista ei saisi tapahtua, mutta tapahtuu kuitenkin. Mielssäni oli kuva tyttärestäsi rullaluistelemassa rauhallisessa Olympiaparkissa 12.07. Siitä tiesin, että asutte niillä kulmilla. Muita tuttuja ei ole minullakaan siellä, mutta toivoin teidän olevan ok. On katkeraa sanoa nyt lapselle, että paha ihminen on haavoittanut myös lapsia. Onneksi pääsit kävellen kotiin eikä lapsen tarvinnut pelätä äitinsä puolesta. Toivottavasti se tieto vähentää lapsesi pelkoja, että poliisi löysi pahiksen. Kaikesta pahasta huolimatta on lohduttavaa todeta , että Saksan koko katastrofivalmius GSG 9-joukot ja Münchenin sairaalat ja psykologinen kriisiapu mukaan luettuna toimii tehokkaasti. Toivon perheellesi kaikkea hyvää ja edelleen kivoja rullaluisteluretkiä.

  • Kiitos, Katriina! Luulen, että Tyttären kanssa on vielä monet keskustelut edessä. Mielenkiintoista on myös kuulla, ottaako ensi viikolla koulu asian käsittelyyn lasten kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s