Mustekynällä saksalaisessa koulussa

Tytär on tavallisessa saksalaisessa koulussa toisella luokalla. Menee ihan hyvin, vaikka ei huippunumeroita kokeista vielä saakaan. Ja usko pois, tämä on tärkeää, jos lukioon haluaa joskus päästä. Sen verran olen seurannut kavereiden muksujen koulunkäyntiä, että en pistä pahaksi, jos Tytär laitetaan peruskoulun neljännen luokan jälkeen Realschuleen. Alin taso on sitten Hauptschule. Huoh. En vaan ymmärrä lasten jaottelua kymmenvuotiaina.

Muita ihanuuksia on mustekynä. Juu, luitte oikein. Mustekynällä kirjoittelu on vieläkin in tässä maassa.

IMG_2964

Kakkosluokalla aloitetaan siis mustekynällä harjoittelu. Vanhemmille tuli hyvissä ajoin tieto, että pääsiäisloman jälkeen pitäisi olla kynä mukana. Menimme korttelin kirjakauppaan, jossa olivat hyvin asiantuntevina opastamassa mustekynän saloihin. Tytär kokeili useaa kynää, josta sitten valikoi mieleisensä.

Minä huokailin. Tytär on nimittäin vasenkätinen. Kuvittelin millaista jälkeä vasemmalla kädellä kirjoittelu saa aikaan kämmensyrjällä. Ihan hyvin tuo näytti kuitenkin sujuvan. Lapset suorittivat ”ajokortin”, jossa piti ansaita tarpeeksi leimoja siististä jäljestä.

IMG_2963

Käytetäänkö mustekynää Saksassa ihan oikeastikin? Itseasiassa kyllä. Kaikki tärkeimmät asiakirjat tavataan allekirjoittaa erikoiskynällä tavallisen mainoskuulakärkikynän sijaan. Eli kun olette nähneet niitä kalliita kyniä ja ihmettelette, kuka niitä muka ostaa, niin nyt tiedätte. Saksalaiset.

Mainokset

8 ajatusta artikkelista “Mustekynällä saksalaisessa koulussa

 1. Voi ei! Aina kun mä luulen, että nyt ei enää yhtään hullummaksi voi mennä, niin heti menee. Täällä on yksi vasenkätinen ja hikikarpalo puski otsalle jo pelkästä ajatuksesta kirjoittaa yhtään mitään milään kynällä.. Siinä vaiheessa kun vastaan tulee kirjekyyhkyt tai savumerkit, mun ei oikeasti pitäisi enää edes yllättyä.

  • Tytär kirjoittaa vasemmalla ja leikkaa saksilla oikealla. Läksyjen teossa kuluu ikuisuus tuon mustekynän takia.

 2. Muistan Saksan au pair-ajoiltani perheen poikien läksyjen tekemisen valvomiset lähinnä painajaisina käsialan osalta. Ja ne ei siellä tuosta varmaankaan luovu ikinä! Mutta toisaalta, tuo opettaa keskittymistä ja pitkäjänteistä työskentelyä. Suomessa mennään metsään, kun käsialaa ei ensi syksystä edes opeteta! Tekstausta vaan, ja näppäintaitoja. Itse muuten silloin Saksasta hankin muutaman Füllerin ja kirjoittelin yliopistossa muistiinpanoja joskus mustekynällä. Oli hianoo.

  • Mulla on vähän kakspiippuinen asenne tuota kynää kohtaan. Onhan se hyvä, että keskittyä pitää, mutta mun mielestä pitäisi keskittyä olennaisuuksiin. Täällä on vaan virheiden välttäminen tärkeää.

 3. Itävallassa käytetään myös, vastustin ensin kovasti. Eipä vaan mun pieni ääneni ja barrikaadeille nousu auttanut. Mutta sitten sain pienen ahaa-elämyksen. Mustekynällä kirjoittaminen parantaa myös motorisiataitoja. No sen verran opettaja jousti, että kaikki muut läksyt voidaan tehdä lyijärillä, mutta kirjoitustehtävät on tehtävä mustekynällä. Kyllä välillä itketään, kun tulee virhe ja se korjataan tintenkillerillä ja samaan kohtaan tulee uudelleen virhe…. Eipä voida korjata enää ei! Lapsellani on kuitenkin kaunis käsiala ja mustekynällä kirjoitettuna se vaan näyttää vielä paremmalta.

  • Kyllä se vielä ainakin on sellaista sottausta. Virheet yliviivataan ja sitten siitä ei saa enää erkkikään selvää…

 4. Minä vasta hiljattain otin oman kouluaikaisen mustekynän taas käyttöön, saksalaiskoulua kun olen käynyt. On vain paljon mukavampaa kirjoittaa sillä, ja käsialakin kauniimpi. Varmaan on ensiksi outoa, mutta koita kestää, ei se niin kauheeta ole 🙂

  • Kiitos lohdutuksesta. Ehkä se siitä. Ja sitäpaitsi mustekynät ovat huomattavasti parempia kuin minun kouluaikoinani!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s