Häät 70 vuotta sitten_Osa 2

Tässä loppuosa eilisestä isun haastattelusta. Millaiset häät olivat 70 vuotta sitten?

IMG_2234Eeva ja Niilo olivat onnekkaita, että asuivat maatiloilla. Se auttoi ruokatarpeiden saamisessa. Kortilla saatua sokeria säästettiin pitkän aikaa, kahvin sijaan oli korviketta, vehnäjauhoista oli pulaa. ”Häävieraille piti tarjota kuitenkin hyvät ruuat, joten lahtasimme ainakin mullin ja sian”, Eeva kertoo. ”Parista maitovasikasta teimme vasikanhyytelöä. Perunat saatiin omalta tilalta, omasta ohrasta saimme hyvä puuroa ja sen päälle puolukkakiisseliä. Mutta monta sataa vierasta kun oli, kyllä siinä oli tekemistä”, Eeva jahkuu.

”Hääpäivä meni hyvin”, Eeva muistelee. Koska vieraita oli satoja, istuskeli suurin osa väestä pihalla penkeillä. Ruokapöytäkin oli katettu ulos. Talo oli koristeltu kuusenoksakransseilla. Häät olivat hyvin uskonnolliset. Pari vihittiin Mastomäen pihalla, ja pappi puhui pitkään. Virsiä veisattiin monta seurojen aikana. Tavarapulan takia häälahjoja ei paljon annettu, suurin osa tuli rahana. Jos lahjoja tuli, ne olivat lakanoita, pyyheliinakangasta jne. Eeva muistaa saaneensa myös paperinarusta tehdyn seinävaatteen, joka on nyt jo hävinnyt. ”Kaikki meni hyvin, vaikka kyllä minua niin jännitti se naimisiinmeno”, Eeva huudahtaa.

Tuohon aikaan ei ollut suinkaan itsestääselvyys, että tuore vihkipari muuttaa yhteen asumaan. ”Mekin asuimme melkein vuoden erillämme omilla kotitiloillamme”, Eeva kertoo. ”Esikoinen Pertti syntyi heinäkuussa ja muutin nykyiseen kotitaloomme vasta syyskuussa 1965. Isä sanoi, että saa asua kotona niin kauan kuin haluaa, ja minähän halusin”, Eeva sanoo. ”En olisi vielä silloin elokuussakaan halunnut muuttaa, mutta isu sitä vaati. Hänellä alkoi olla huonot jalat ja työväkeä tarvittiin maatilalle. Silloin tilalla asui monta ihmistä. Pöydän päässäkin oli kahdelle ihmiselle paikka”, Eeva muistelee. Kaikkien kanssa piti toimeen tulla ja sanansa osata asetella. Siinä meni kauan, ennenkuin saimme talon ainoastaa omalle perheelle. Isu ja pappa asivat talossa vielä kauan, ja Allille ja Matillekin rakennettiin talo vasta 1963.”

”Niin sitä vaan elettiin. Naimisiin mentiin, lapsia tuli ja onnellisia oltiin, vaikka töistä sai tehdä enemmän kuin tarpeeksi”, Eeva kertoo. ”Hyvän miehen minä Niilosta sain.”

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Häät 70 vuotta sitten_Osa 2

  1. Hih. Piti oikein tarkistaa suomi-pohjanmaa-suomi sanakirjasta… ”ihmetellä, jopa moittia asiaa”

  2. En myöskään koskaan aikaisemmin ollut kuullut sanaa ”isu”. Luulin aluksi, että kyseessä oli joku miespuolinen henkilö, mutta kyseessä taitaakin olla nainen. Onko tämä joku pohjalainen ilmaisu isoäidille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s