Kiitos, isu

Suru-uutinen tavoitti meidät tänään: isu kuoli aamulla. Nyt teen sitä, mikä on minulle luonnollisinta eli kirjoitan tunteeni auki.

Yli 90-vuotias isu oli ollut jo pitkin syksyä sairaalassa, joten yllätyksenä hänen kuolemansa ei kenellekään tullut. Ei se silti asiaa helpommaksi tee. Kuolema on osa elämän kaarta, mutta sen hyväksyminen on vaikeaa. Itse hän oli ollut hyvin realistinen ja ”jos vielä elän” tuli tutuksi ilmaisuksi, kun puhuimme puhelimessa.

IMG_2222

Katson pöydällä olevia keltaisia tulppaaneja ja itken. Ja hymyilen. Olen niin kiitollinen, että minulla oli isu. Yhdessä muiden elämäni tärkeiden ihmisten kanssa hän muokkasi minusta sellaisen kuin olen. Sain hänestä vahvan pohjalaisen naisen mallin. Maatalon emäntänä hän oli tehnyt fyysistä työtä koko elämänsä eikä koulua ollut käynyt kuutta luokkaa enempää. Nähnyt sodan. Saattanut miehensä hautaan yli 20 vuotta sitten. Seurannut sukunsa kasvua ja leikkinyt lastenlastenlastensa kanssa. Murehtinut kaikkien asioita.

Kun isun luokse meni, aika pysähtyi. Vanha talo natisi omaa elämäänsa ja yläkerran vintin tavarat kertoivat tarinoitaan. Kahvikupin ääressä syke laski, kun sai kertoa isulle asioitaan. Isu oli viisas, osasi asettaa sanansa, oli varsin moderni ajatuksiltaan. Kun isun luota lähti, tunsi, että kyllä minä selviydyn kaikesta.

Isu, meidän tulee sinua ikävä. Toivottavasti tiesit, kuinka paljon meille merkitsit ja kuinka paljon vaikutit meidän elämäämme positiivisella tavalla. Kukaan ei tule korvaamaan sinua. Jatkathan meidän peräämme katsomista sieltä toiselta puolelta, papan vierestä.

Hei hei, isu.

Mainokset

12 ajatusta artikkelista “Kiitos, isu

  1. Isu uskoi tuonpuoleisen elämään ja että talossa asui vielä muitakin. Sanoi, että kerran hän heräsi keskellä yötä, kun tuvan ovi kävi ja kuului, että joku tuli sisään, niin hän vaan oli huikannut, että tulkaa sisään vaan, kyllä täällä tilaa riittää! Isu on aina meidän kanssa. ❤

  2. Pitkä ja rikas elämä hänellä varmasti oli, monta sukupolvea ehti nähdä ja muuttuvan maailman. Kauniit muistot jäävät, ne lohduttavat ja antavat voimaa sinulle ja perheellesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s