Kotisuomessa

Siitä olikin jostain syystä vierähtänyt puolitoista vuotta, kun olin viimeksi Suomessa ollut. Tytär on reissannut yksin mummojen luo useamman kerran vuodessa, mutta minulta matkat jäivät väliin. Hyvä että edes joku edustaa perhettä.

Oliko Suomi muuttunut?

IMG_3918

Kipitin heti ruokakauppaan ihastelemaan. Vau – mokkapalajäätelöä! Ruokakermoja kaikilla mahdollisilla mausteilla! Jugurttihyllyjen eteen olisin voinut majoittua tunneiksi tutkimaan valikoimaa. Ja milloin tuollainen tsinuskitoffee on tullut?? Ei ole ruokakaupan voittanutta – ainakaan ulkosuomalaiselle, joka valittelee saksalaista puolivalmisruokavalikoimaa. Toisaalta olisin mieluusti kyllä ostanut sen viinipullon sieltä ruokakaupan hyllystä. Toteutuukohan se Suomessa koskaan?

On Suomessa vaan kallista. Maitopurkin hinta on sama kuin Saksassa, mutta kaikkien muiden hintojen edessä pyörittelinkin sitten silmiäni. Miten voi kirjat olla niin hintavia? Kahvinkin ostamista kioskista harkitsin kahteen kertaan, kun näin hinnat. Tämä seikka ei silti estänyt minua ahtaamasta melkoista läjää Fazerin suklaalevyjä, dvd’tä, cd’tä ja kirjoja matkalaukkuun…

IMG_3933

Etäisyys ja varautuneisuus ovat suomalaispiirteitä, jotka aina unohdan. Harva katsoo silmiin, tuntemattomien kanssa jutustelua ei paljon tapahdu. Toisaalta kassat ovat paljon kohteliaampia mitä Saksassa… Mietin, miten se ranskalaispomoni pärjää – hän tuli perheensä kanssa joululomalle Suomeen, Hossaan. Annoin hänelle briiffauksen ennen lähtöä selittämällä, että etäisyyden pitäminen on kohteliaisuuden muoto: En häiritse sinua turhaan, kunnioitan rajojasi. Ehkäpä hän reissun jälkeen tajuaa, että olen tyypillinen suomalainen enkä vain omituinen.

Pakolaisasia näköjään puhuttaa. Rehellisesti sanottuna mietin itsekin, että kuinka hyvin suomalaiseen elämäntyyliin ulkopuoliset sopeutuvat. Kylmä ja pimeä, omituinen kieli, ruisleipää koko ruokavalio täynnä. Saksassa porukkaa on niin tiheästi muutenkin, että pitää tosi erikoinen olla, että erottuu. Saksassa vaaditaan, että kieli otetaan haltuun, pelkällä englannilla ei pärjää. Miten Suomessa kielikurssitetaan? Huolestuneena seuraan itsekin mamuna some-keskustelua. Suomi ei voi eristäytyä me-eikä-muut asenteessaan, suvaitsevaisuutta pitää löytyä.

IMG_3940

Tuliko uusia sanoja reppuun? Ainoastaan yksi: Täsmäsää. Hih.

 

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Kotisuomessa

  1. Täällä Suomessa ainakin tiedonkulku on parempaa kuin Saksassa, siellä ei todellakaan ole tämä ”sopeutus” mennyt yhtään hyvin, ei mene islamin ihanuudet läpi täkäläisille, eikä yritykset luoda mielikuvaa etteikö Saksa ole jo nyt aivan katastrofin partaalla.

    • Tämä taitaa mennä puolin ja toisin. Minä en Saksassa huomaa arkipäivässä mitään ihmeellistä ja luen vaan median nostamia otsikoita. Sama kai Suomessa. Arki jatkuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s