Jonotetaan saksalaisittain

Kulttuurieroja. Niihin sitten törmää yllättävissä tilanteissa. Minultakin meni monta vuotta varmaan ennen kuin hoksasin, miten saksalainen kaupassa jonottaminen taipuu.

schlangeSuomalainen menee luonnostaan kassalla jonottamaan suoraan edessä olevan taakse, eikö. En siis puhu ihan ruokakaupan kassatyylistä, jossa muualla jonottaminen ei tilan vähyyden takia onnistu. Mutta sellainen tavarataloissa oleva kassapöytä, jossa on enemmän tilaa edessä, aiheuttaa ongelmia, jos ei tiedä saksalaista käytäntöä.

Saksalaiset eivät nimittäin asetu kassan edessä jonoon suoraan taaksepäin, vaan jono muodostuu sivuun. Sinänsä ihan fiksu veto, sillä muiden kaupassa olevien kulkeminen helpottuu. Mutta muistan vain, miten hämmästyin, kun jonottaessani suoraan edessä olevan takana, alkoi jono muodostuakin sivulleni ja pullahdin jonosta kokonaan pois. Kieroja olivat, eivätkä sanoneet mitään!

Muuten saksalainen jonottaminen on melko samanlaista suomalaiseen verrattuna. Kohteliaita ollaan, ei etuilla. Jutellakin saa. Ja jos ruokakaupan kassalla huomataan, että takana olevalla on vain yksi tavara maksettavanaan, on yleensä tapana antaa hänen mennä edelle.

Toinen asia on sitten taas leipomossa aamuisin olevat sämpyläostoksilla olevat mummot, jotka osaavat olla enemmän kuin röyhkeitä…

Mainokset

9 ajatusta artikkelista “Jonotetaan saksalaisittain

  1. Juu se on totta että annetaan sen mennä jonon ohi, jolla on vain jotakin pientä kourassa, niin täälläkin 😉

  2. Parin tavaran ostajalle ohituksen tarjoaminen on mukava ja toimiva tapa. Mutta olettekos tarjonneet samaa ohitusmahdollisuutta Suomessa? Olen pari kertaa aiheuttanut melkoisen hämmingin tarjouksellani täällä Suomessa :D.

  3. Venäläisten jonottamistyylistä voisi kirjoittaa vaikka kirjan. Lähes joka kerta takanasi jonottava mummo tökkii sinua olkapäähän ja sanoo, että minä olin sitten tässä, käyn vain tuolla. Sitten kun oma vuoro tulee, ängetään siihen väliin ja laitetaan sinut selittämään närkästyneelle jonolle, että juu, kyllä se mummo siihen varasi paikkansa. Ja tämä vain yksi esimerkki mitä omituisimmista ja jokseenkin ärsyttävistä tavoista! Tuo sivulle jonottamiseen olen jossain muuallakin Euroopassa törmännyt.

  4. Berliiniläinen tapa on, että kaikki ryysää samaan läjään ja röyhkein menee ensin. 😉 Ihan oikeastikin täällä voi esim. kassalla olevan taakse syntyä muutamankin jono ja siinä sitten selvitellään kuka menee seuraavaksi, tai päivitellään sitä, kun joku kehtasi tunkea ensin, vaikka itse oltaisiin väärässä jonossa…

  5. Toisaalta tämä venäläisten tapa varata paikkansa jonosta mahdollistaa sen, että jonoon ilmoittauduttuaan voi todellakin häippästä käymään jossakin muualla käytävällä tai odotusaulassa notkumisen sijasta – toki haittapuoli on, ettei jonon todellisesta pituudesta ole ikinä mitään käsitystä… Mutta kuka sitä terveyskeskukseen vuoronumeroita kaipaisi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s