Vinkkejä saksalaiseen työnhakuun

Tänä vuonna on tavoitteenani nostaa enemmän persettäni sohvasta ja verkostautua. Aloitin sen käymällä PWN:n (Professional Women’s Network) seminaarissa, joka oli otsikoitu seuraavasti: ”Yes, we’re rude. How to survive in a German work environment!” Luennossa ja keskustelussa oli siis aiheina paitsi saksalainen työympäristö, myös työnhakuprosessi.

IMG_2713-001Yksi keskustelua aiheuttaneista asioista oli saksalaisten omat verkostot. Saksalainen luennoitsija sanoi, että klikkiytyminen on osittain peruja koulusta. Peruskoulun neljä vuotta ollaan oman luokan kanssa kimpassa ja sen jälkeen siirrytään jatkoluokille vuosikausiksi. Eräs englantilainen nainen kertoikin, että hän huomaa sen omien lapsien kanssa. Että eihän noiden kanssa voi olla, kun ne ovat C-luokalla. Valitettavasti Saksassa monet työpaikat menevät nimenomaan tällaisten verkostojen kautta. Ja jos ulkomaalaisella ei ole paljon kontakteja saksalaisiin, se tietysti vaikeuttaa työnhakua.

Toinen ikuisuuskysymys on saksalaisessa CV:ssä vaadittu kuva. Työnantajat kuulemma haluavat ensinnäkin tunnistaa hakijan, kun tullaan työhaastatteluun, ja toisekseen miettivät, että onko kandidaatti ulkonäöltään sopiva edustamaan heidän yritystään. Yleensä suositaan erittäin ammattimaisesti otettua kuvaa, mutta jos yrityksen imagoon sopii vapaampikin kuva, niin mikä ettei.

Kolmas minulle tärkeä asia oli, että englanninkielisiä todistuksia ei tarvitse kääntää saksaksi. Tämä tietysti pätee pääasiassa hakemuksiin, jossa etsitään siistejä toimistotöitä. Jos titteli on ollut englanniksi, pidä se samanlaisena myös ansioluettelossa.

Itselleni herätti eniten ajatuksia, miten osaisin enemmän kohdentaa hakemukseni tietylle firmalle. Etsiä se yhdistävä tekijä, miksi nimenomaan minä sopisin tähän firmaan. Nykyiset hakemukseni ovat liian yleispäteviä, johtuen tietysti puutteellisesta saksankielentaidostani. Kun on hyvän perushakemuksen tehnyt ja sen tarkastuttanut natiivipuhujalla, en ole uskaltanut liiemmin siitä poiketa, ettei tule kielivirheitä liikaa.

Tätä kohdentamista minun pitää siis kehittää. Jospa sitä laittaisi enemmän aikaa tämän vuoden kahdenteentoista hakemukseen, joka on tuossa pöydällä odottamassa työstämistä…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s