Terveisiä USP:sta

ulkosuomalaisparlamenttiMikä on Ulkosuomalaisparlamentti?

Niin. Se oli minullekin hieman epäselvä ennen kuin kävin heidän tapahtumassaan – Keski-Euroopan aluekokokouksessa – Manchesterissä edustamassa Münchenin Suomi-koulua. Mutta nytpä olen viisaampi.

Ulkosuomalaisparlamentin (USP)  sivuilla määritellään tämä organisaatio niin, että se on kaikkien ulkosuomalaisten yhteinen edunvalvontaelin ja suora linkki suomalaiseen yhteiskuntaan. ”Ulkosuomalaisyhteisöjen yhteistyöfoorumi, jossa maailmalla asuvat suomalaiset yhdessä päättävät tärkeäksi kokemistaan asioista.” Lyhyesti sanottuna siellä keskustellaan, tehdään aloitteita ja viedään niitä eteenpäin eduskuntaan. Kuulostaa melko tärkeältä kanavalta meille ulkosuomalaisille.

Manchesterin konferenssissa käsiteltiin lähennä kahden ryhmän asioita: seniorien ja Suomi-koulun piirissä olevien. Testamentit, verotus, perintöasiat. Äänestys, passin haku. Suomen kielen ja kulttuuriperinnön ylläpitäminen. Kaikki tärkeitä asioita – eikä ole aikaisemmin tullut pieneen mieleenikään, että näihin voi itse vaikuttaa. USP ajaa asioita, jotka näkyvät ulkosuomalaisen arjessa.

IMG_0402

Ongelma on siinä, että kuinka tärkeäksi nykyiset ulkosuomalaiset kokevat kansallisen identiteettinsä ja yhteyden suomalaiseen yhteiskuntaan. Minä itse koen suomalaisuuteni melko neutraalina eikä sitä ole varsinaisesti tarvetta korostaa. Mikäli passini ei ole esteenä Euroopassa asumiseen, olen tyytyväinen myös Suomen ulkopuolella. En kaipaa saunaa, ruisleipää, Fazerin sinistä. Ministereitä en osaa enää nimetä enkä julkkiksiakaan tunne. Suomi maana jää yhä etäisemmäksi, vaikka koko perheemme suomalainen onkin.

Tähän mennessä kaikki on mennyt ulkosuomalaisena hyvin. Mutta tuudittautuuko sitä itse jotenkin liikaakin uskoon, että kyllähän Euroopassa kaikki toimii? Euroopan Unionin propaganda on ajanut asiansa: tunnen olevani tasavertainen Euroopan kansalainen.

Mutta mitäs jos… Kaikkea voi sattua ja EU:n koukeroissa voi hermo mennä. Nyt on onneksi löytynyt kanava, jossa vertaistuen lisäksi löytyy mahdollisuuksia ihan oikeasti vaikuttaa asioihin.

Kiitos USP. Tapaamme taas.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Terveisiä USP:sta

  1. Oli kiva tavata, ja niinkuuin sanoit tässä organisaatiossa on potentiaalia. Mutta olen eri mieltä ulkosuomalaisuudesta. Itse olen asunut muilla mailla yli kolmekymmentä vuotta ja täytyy sanoa että kyllä sitä saunaa, ruisleipää ja Fazerin sinistä aika paljon nykyään kaipaan…onneksi uudessa hommassa tulee paljon Suomen reissuja töitten puolesta.

  2. Minulla myös ihan sama asenne kuin sinulla, en kaipaa Suomesta oikeastaan mitään. Kiva on Suomessa käydä ja kiva taas lähteä. Ehkä olen jo ollut niin kauan poissa. Mene ja tiedä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s