Restaurointi-ammattilainen saksaksi

Tuossa edellisessä postauksessa kerroin Tandem-kieliopiskelusta. No, nyt olen monta kokemusta rikkaampi! Muutaman mielenkiintoisen ihmisen olen tavannut.

IMG_4941

Björn työskenteli suomalaiselle erittäin mielenkiintoisella alalla: Restaurierung, Kunsttechnologie und Konservierungswissenschaft. Hän tekee väitöskirjaansa ja on töissä instituutissa, joka on vastuussa Baijerin osavaltion suojelluista rakennuksista. Ja niitähän riittää, vaikka monet saksalaiset kaupungit pommitettiinkin sodan aikana tuusan nuuskaksi.

IMG_4627

Keski-eurooppalaiset kaupungit henkivät historiaa. Kaupungit ovat vanhoja, talot osittain useita satoja vuosia. Ja ne talot eivät mitenkään nuorene, joten mitä niille tehdään, kun rakennus rapisee? Kuka ottaa vastuun?

IMG_4845

Jos talo on suojeltu kohde, instituutilla on yleensä se listoillaan. He ovat aika tarkkoja, mitä saa tehdä, mitä ei, joten useinmiten he suosittelevatkin entisöintiin ja korjauksiin erikoistuneita firmoja. Mutta kuka maksaa?

IMG_4567

Talon omistajat maksavat kustannukset. He voivat anoa avustusta, mutta Björnin mukaan ne ovat niin pieniä rahoja, etteivät ne millään kata kaikkea. Talossa käytetyt materiaalit nimittäin analysoidaan tarkkaan ja suositukset nykyisten materiaalien modifioinneista annetaan rakennusfirmoille. Mitä tahansa laudanpätkää seiniin ei voida lyödä.

IMG_4861

Jos rakennus ränsistyy korjauskelvottomaksi, mitä sitten tehdään? Puretaan pois. Kysyinkin Björniltä mielipidettä uusien rakennusten suunnittelusta. Pitäisikö rakentaa tilalle replikaatti, täysin samannäköinen rakennus vai moderni?

IMG_4847

Björnin mielestä moderni rakennus olisi paras. Vanhojen rakennusten henki menetetään joka tapauksessa replikaatissa.

IMG_3299

Äärimmäisen mielenkiintoista kuultavaa suomalaiselle. Suomalainen historia ei kuitenkaan näy niin selkeästi kaupunkirakenteissa kuin täällä Keski-Euroopassa.

Onko kellään kokemusta, mitä on ihan oikeasti elää satoja vuosia vanhassa rakennuksessa? Tahtoisin kuulla!

 

2 ajatusta artikkelista “Restaurointi-ammattilainen saksaksi

  1. Hei taas 🙂
    Kaupungissamme on yksi Suomen laajimmista vanhoista kaupunginosista, ihania satoja vuosia vanhoja puutaloja vierivieressä ja mitä ihanimpia puutarhoja porttien kätköissä. Itse en ole siellä koskaan asunut, mutta useita kertoja tuttavalla siellä vieraillut. He asuva tällaisessa vanhassa talossa ja ovat remontoineet talon vanhaan tyyliin. Aivan unelmaihana koti!
    Täälläkin on tarkkaa, miten taloja saa remontoida, pitää pysyä samanlaisena kuin satoja vuosia sitten.

    Olivia

    • Kyllähän niitä taloja on kiva katsella, mutta toimivatko vanhat asunnot uusien tapaan. Kestävätkö hermot, kun ikkunat vuotavat, lattia on kenollaan ja putkiremontti pitäisi tehdä just nyt…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s