Tunnelmia suomalaisten joulumyyjäisistä

Nyt on tämän vuoden isoin urakka saatu taas vihdoin päätökseen. Münchenin Suomi-koulun ja suomalaisen seurakunnan yhteinen joulumyyjäistapahtuma on ohi.

IMG_6423_1

Olin nyt ensimmäistä kertaa kulissien takana hääräämässä ja voin sanoa, että melkoisen määrän työtä tuollaisen tapahtuman organisointi vaatii. Vai mitäs sanotte tällaisista faktoista: Myyjäisiin tilattiin 193 kg ruisleipää ja 165 kg suomalaisia karkkeja. Arpajaisiin hankittiin lahjoituksina parisensataa palkintoa. Mammat leipoivat omin pikku kätösin 300 karjalanpiirakkaa. Kahvilan kakut, piparit ja piirakat tulivat myöskin mammoilta. En tiedä tarkalleen, kuinka monta litraa sitä lohikeittoa myytiin, mutta neljän tunnin aikana sitä kauhottiin taukoamatta lautasille. Käytettyjä kirjoja ja lastentavaraa kirpputorilla meni sadoittain. Vapaaehtoistyöntekijöitä oli kymmenittäin.

IMG_6417

Nappaan yleensä myyjäisistä kasan suomalaisia joulukarkkeja, joita annan sitten lahjuksina saksalaisille eteenpäin. Karkit ovat sellainen harmiton tapa antaa jotain eksoottista suomalaista joululahjaksi. Ruisleipä ei oikein ole saksalaisen suun mukainen ja suomalaista designia ei ehkä osata arvostaa. Tänä vuonna kävi säkä: voitin nimittäin arvonnassa matkalaukun. Täytin sen sitten puoliksi karkeilla ja puoliksi karjalanpiirakoilla. Heti sai käyttöä se palkinto!

IMG_6430

Minulle henkilökohtaisesti joulumyyjäiset merkitsevät sellaista joulukauden avaamista. Tapahtuma kerää kaikki Münchenin suomalaiset yhteen ja meitähän on tuhansia. Mikäs sen mukavampaa kuin syödä kinkkuleipiä ja turista tuttujen kanssa.

IMG_6431

Tällä kertaa olin itse pitämässä lasten kirpputoria. Olimme saaneet valtavan määrän vaatteita ja leikkikaluja. Ja kauppa kävi. Kyllä suomalaiset osaavat arvostaa Reiman haalareita tai Tutan potkuhousuja. Hauskin asiakkaani oli saksalainen nainen, jonka tytär oli aikoinaan erikoistunut yliopistossa skandinaaviseen lastenkirjallisuuteen. Kuulemma hurahtanut ihan täysin muumeihin. Nyt rouva sitten hamstrasi muumi-tuotteita siinä toivossa, että tytär antaa pian lapsenlapsia.

IMG_6429

Tuo joulumyyjäisten tuotto on elintärkeä Suomi-koululle. Valtiolta saamme toki tukea, mutta osan rahoituksesta joudumme hankkimaan itse. 140 oppilaan kielikoulun pyörittäminen ei ilmaista ole. On maksettava opettajien palkkiot, vuokrat, kirjat jne. Me johtokunnassa emme palkkiota saa, vaan tätä pyöritetään täysin vapaaehtoisvoimin.

IMG_6418

Münchenin suomalaisyhteisö on aivan mahtava. Myyjäisten pyöritykseen löytyi vapaaehtoisia. Kävijöitä oli melkoisesti. Tunnelma oli jouluiloa täynnä.

Kiitos kaikille – sekä tekijöille että kävijöille. Minulle tuli hyvä joulumieli!

 

 

[Edit klo 23.05 Suomi-koulun puheenjohtajalta tuli korjaus: Karjalanpiirakoita tehtiin 500 kpl!]

Mainokset

3 ajatusta artikkelista “Tunnelmia suomalaisten joulumyyjäisistä

  1. Hienoa, että se suururakka on tehty ja toiminta taattu taas vuodeksi. Hienoa, että kerroit siitä myös lukijoille. Varsinkin toivoisin, että Suomessa asuvat suomalaiset osaisivat arvostaa sitä työtä, mitä ulkosuomalaisyhteisöt tekevät vapaaehtoisvoimin maailmalla suomen kielen ja kulttuurin opettelemisen ja tunnetuksi tekemisen hyväksi. Kun se äidinkieli on niin rakas…..

  2. Paluuviite: Käsitöiden myymisvaikeus | Finn for life

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s