Kotirouva-kysely keskiajalta

Saksahan on melko perinteikäs maa. Baijeri varsinkin. Täällä naiset saavat pysyä kotona ja kotirouvana olemista ei ihmetellä. Lastenhoidon kanssa on vähän niin ja näin. Jos hyvä tuuri käy, Kindergartenista saa paikan. Jos huono tuuri käy, iltapäivähoitopaikkaa klo 12 koulunsa lopettavalle ekaluokkalaiselle ei löydy.

Ei siinä mitään, tähän on totuttu ja kotirouvana olen ollut useamman vuoden. Mutta nyt kun olen alkanut aktivoitumaan, joudun vähän pyörittelemään silmiä tälle saksalaiselle menttaliteetille.

Olen mukana kotirouvien työllistämisprojektissa. He lähettivät minulle kyselykirjeen.

IMG_6368

Olettekos nyt ihan tosissanne ajatellut, että miten teidän taloudenhoitonne kanssa käy, rouva hyvä, mikäli joskus työpaikan saatte? Olisiko mitenkään mahdollista, että arvon miehenne voisi ottaa jotain kotitöitä kontolleen? Entäpä oletteko miettineet, pitäisikö joku palkata pesemään vaikka pyykkinne, silittämään tai vaikkapa käymään puolestanne kaupassa?

Juu, Mieheni kyllä tietää, missä pesukone on, kauha pysyy kädessä ja lakanatkin osaa vaihtaa. Tietää, että kaupasta voi tuoda muutakin kuin yhden maitopurkin. Kiitos taitaa kuulua anopille – hyvin on poikansa kouluttanut.

Että millä vuosisadalla tämä Saksa oikein elää??

Mainokset

12 ajatusta artikkelista “Kotirouva-kysely keskiajalta

 1. AAAAAAA ei olisi pitänyt lukea tätä ollenkaan. Toivottavasti emme koskaan joudu Baijeriin! Vedän jo täällä turvallisen, ei aivan niin konservatiivisen Hesseninkin puolella riittävän säännöllisesti herneitä nenään. Vähän aikaa sitten jossain naistenlehdessä oli artikkeli siitä, kuinka nuorilla naisilla on nyt siis niin vaikeeta, koska perheen ja työn yhdistäminen on haastavaa. Siellä ihan oikeasti joku rouva professorisnainen sanoi, että naisten (ihme ettei tyttöjen) pitäisi vaan lopettaa haihattelu, että voisi saada sekä perheen että uran, ja olla tyytyväisiä niihin puolipäivätöihin. Siis anteeksi?! Kukaan ei ole toistaiseksi voinut selittää, mikseivät molemmat vanhemmat voisi käydä töissä, tai miksi vaikka se mies ei voisi jäädä kotiin. Enkä siis todellakaan ole tekemässä väitöskirjaa voidakseni sen jälkeen jäädä kotiin tai tehdä puolipäivätyötä, koska perheen pyörittäminen ei muka muuten onnistu ja/tai lapsista kasvaa onnettomia. Savuhan tässä alkaa nousta taas korvista samantien. Enkä luonnollisena jatkumona myöskään ymmärrä niitä perheitä, joissa mies ei osallistu kotitöihin. Ilmeisesti omanikin on erikoistapaus, kun hommien jakamisesta ei tarvitse edes keskustella.

 2. No tässä asiassa Itävalta taitaa olla vähän enemmän moderni mutta ihan samanlaista täälläkin. Kotirouvat rule the world, välillä tuntuu ihan tältä.

 3. Mun mielestä nämä tälläiset kyselyt on ihan söpöjä:) En kyllä tiedä miten tuollaiseen vastaisin???? Miten meidän taloudenhoidon kävisi…ai kauheeta!

 4. Minä aloitin työharjoittelun tämän viikon tiistaina ja voin vain todeta, että minulla ei ole toivoakaan esim. viedä tyttöä kouluun tai harrastuksiin. Työ alkaa klo 7.45 (pitää olla työvaatteissa yhteisessä aamukokouksessa) ja loppuu pääasiassa klo 16.15. Niinpä tytön vieminen kouluun ja harrastuksiin siirtyi täysin miehen kontolle… Ilman maassa asuvia sukulaisia tämä on hankalaa, onneksi miehellä on joustava työaika. Odotan kauhulla miehen työmatkoja 😦

  Onneksi työharjoitteluni on palkaton ja olen itse sinne hakeutunut – tarkoittaa siis todennäköisesti sitä että he eivät katso niin pahalla, jos joskus sieltä aikaisemmin lähden, kun mies on työmatkalla. Mutta en kyllä tiedä miten tämän järjestäisin jos olisin siellä töissä ja mies työmatkalla… Todennäköisesti jäisi tyttö siksi viikoksi ilman harrastuksia. Että ei se elämän ja työn yhteensovittaminen valitettavasti ihan yksinkertaista ole.

 5. Älä välitä tuommoisesta. Vuosikymmenien Saksassa asumisen aikana en ole koskaan törmännyt tuollaiseen kyselyyn ja minäkin ihmettelen sitä suuresti. Minulta ei kukaan koskaan ole kysynyt, miten olen huushollini organisoinut. Rheinland-Pfalzin osavaltio oli alusta hyvin myötämielinen minun opiskelulleni ja virkauralleni valtion palveluksessa.

  Tosiasiallisesti naisia kannustetaan kaikilla mahdollisilla tavoilla kehittymään urallaan varsinkin ylemmissä asemissa ja tieteellisessä työssä. Naisille kuuluu puolet maailmasta ja viroista. Otin tuossa esimerkiksi linkin Frankfurtin yliopistosta, mitä Frauenförderungprogramme siellä on menossa. http://www2.uni-frankfurt.de/36385877/frauen.

  En usko että Baijerikaan on periaatteessa takapajuinen. Siellä on vain konservatiivit enemmistönä politiikassa määräämässä, mistä syystä nuo mainitsemasi ongelmat lastentarhapaikoista ym. johtuvat.
  Rheinland-Pfalzin osavaltiossa on jo kaikilla 2-vuotiailla (asteittain se tulee myös 1-vuotiaille) lakisääteinen oikeus saada lastentarhapaikka ja kokopäiväkouluja on perustettava, jos vanhemmat sitä vaativat. Siitä oli viime vuonna kova debatti, kun Baijeri halusi ja sai läpi sen kodinhoitotuen, eli ei halunnut lisätä lastentarhapaikkoja. Mieluiten kai Baijeri eroaisi kokonaan Saksan Liittotasavallasta ja muodostaisi oman kuningaskuntansa herra Seehoferin johdolla 🙂

 6. Niin, tää on tätä Baijeria…meillä oli 6-vuotiaiden lasten kouluun ilmoittautumisen yhteydessä kysely lasten ”erikoisesta sosiaalisesta tilanteesta”: äidin kokopäiväinen työssäkäyminen oli yksi pointti…siis häh…..joo, mites tuohon vastaat: sanot, että juu, pääsen käymään töissä, koska kotona odottaa ”Bügelhilfe” ja ”Putzfrau”….sitähän ne odottaa…tervetuloa konservatiiviseen maailmaan…tasa-arvo on tästä yhteiskunnasta kaukana….ja se on pohjoismaalaisiin tapoihin tottuneelle tosi kova pala…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s