Suuri Saksalainen Koulutarvike-lista

Münchenin Suomi-koulu alkoi ja mammat pääsivät vertaamaan lastensa koulunaloituksia. Kyllä siinä ihmetelemistä olikin. Eniten puhetta tuli Suuresta Koulutarvike-listasta.

Koululista

Täällä tosiaan koulu ei ole ilmaista, vaan lapselle ostetaan ensimmäisestä luokasta lähtien periaatteessa kaikki. Ja kun sanon kaikki, tarkoitan tosiaan sitä lyijykynistä koululukirjoihin. Katsoin erästäkin listaa ja laskin siitä noin kuusikymmentä erillistä asiaa. Kun koululaukku lasketaan mukaan, yhteislasku voi nousta hyvinkin yli kahteensataan euroon.

Lista on erittäin yksityiskohtainen. Siinä on lueteltu tarkalleen, millaisia lyijykyniä pitää ostaa, millaiset viivoitukset kussakin vihossa tulisi olla ja minkäväriset mapit pitää olla. Eniten huvitusta ja silmienpyöritystä listassa aiheuttaa suomimammoilla siveltimet. Onko se tosiaan niin tärkeää, millaisella siveltimellä joku kuusi-vuotias maalaa…

Toisaalta listan laatiminen on saksalaisesta näkökulmasta hyvinkin ymmärrettävää. Kun kerran on päätetty, että lapset itse hankkivat tarvikkeet, on tärkeää, että kaikilla ne ovat täysin samanlaiset. Säästyy isommilta sählingeiltä luokassa. Mutta olisiko se ollut helpompaa, että koulu itse olisi isolla paljous-alennuksella hankkinut tarvikkeet ja vaikkapa laskuttanut sen vanhemmilla jälkeenpäin… Olisi kaikki vanhemmat säästyneet isolta stressiltä.

Mutta maassa maan tavalla. Taputan itse salaa käsiäni yhteen, että yksityiskoulun valitsemalla olen säästynyt ostoskierrokselta. Tosin taitaa se ennemmin tai myöhemmin eteen kuitenkin tulla.

 

Mainokset

8 ajatusta artikkelista “Suuri Saksalainen Koulutarvike-lista

    • Nää on näitä ulkosuomalaisen mamman valituksia tässä blogissa, jotka ei nyt mitenkään erityisen eksoottisia ole;) Kävin heti blogissasi vastavierailulla!

  1. Huh, listan ja kirjoituksesi luettuani olen aivan tyytyväinen suomalaiseen koulusysteemiin, jossa vihkot ja osa kynistä ym. tulee koululta. Vaikka ovatkin sitten ihan perussinisiä ruutuvihkoja, mutta eipä tarvi itse ostella (ainakaan kaikkea). Mulla menis varmaan järki…

  2. Meillä ollaan myös yksityiskoulussa ( metropolitan international school) mutta lista sieltäkin tuli:) Ihan kaikkea ei sentään tarvinnut hankkia mutta kynät, reput, lounasboksit, juomapullot, urheiluvaatteet, sadevaatteet ja sellaiset. Ne olivat siis pakollisia hankintoja ja opettaja tarkisti että kaikki on hankittu. Vihkot ja opetusmateriaali tulee koululta. Kouluruokailu maksaa erikseen mutta se on pakollinen. Näiden lisäksi sellaisia 50 euron pikamaksuja (julkinen liikenne, pääsymaksut jne.) on jo ilmaantunut pariin otteeseen. Meillä se melko suolainen kuukausimaksu tosiaan kattaa vain opetuksen materiaaleineen, iltapäivähoidon ja yhden välipalan. Retkiä tehdään aika paljon.

    Onneksi olin ekaan vanhempainiltaan varautunut viidenkympin setelillä sillä huomasin että kaikki muutkin vanhemmat maksoivat maksun siinä heti vaikka olisi voinut maksaa myöhemminkin. Alkoivat siis heti kaivelemaan mukisematta ja kyselemättä taskujaan. Ilmeisesti joku yleisesti tiedetty normijuttu josta minulla ei ollut hajuakaan.

  3. Huh! Alan hyperventiloida kun vilkaisenkin tuollaista listaa! Ja vielä vieraalla kielellä… No kunnialla selvisit joten nostan hattua! 😀 Tosi kiva ja mielenkiintoinen blogi sulla. Jään seurailemaan! Terkuin Genevestä, Yks Aino

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s