Lapsikoko

Vielä koulu-postaus.

Sitä vaan, että olipas suomalaiset 6-vuotiaat isoja! Olimme yhden päivän Tyttären kanssa myös eskarissa kuunteluoppilaina ja tämä koko-asia yllätti. En koskaan ole ajatellut, että Tyttäreni olisi erityisen pieni. Saksassa hän on about muiden ikätoveriensä tasolla, ehkä vähän lyhyehkö, mutta ei mitään huomattavaa eroa ole. Mutta Suomessa muut olivat järjestään päätä pidempiä ja kropanmuodoiltaan huomattavasti ronskimpeja.

Mietin sitten, että onko tämä ihan oma havaintoni ja mikä mahtaisi olla muka tähän eroon syynä. Ehdotan perunaa ja ulkoilua. Suomalaiset lapset – ainakin minun lapsuudessani – syövät kaksi lämmintä ateriaa päivässä ja peruna on tärkeä osa ruokavaliota. Ja se on tarpeen, koska muksut ovat ulkona koko ajan.

ulkoilu

Jos minä ajattelen, miten Tyttäreni elämä eroaa suomalaislapsista, tulee nimenomaan ruokavalio ja ulkoilun määrä selkeästi esille. Perunaa ei meidän perheessä paljon harrasteta. Ulkoilun määrä on pakostakin vähäisempi, kun Kindergartenissa mennään ulos vain hyvällä säällä ja suurkaupungissa ei voi päästää lapsia juoksemaan itsekseen pitkin kortteleita.

Juu, ehkä tämä on hieman kärjistettyä, mutta se kuusi-vuotiaiden kokoero oli vaan niin järisyttävä. Pitäisiköhän sitä perunaa sittenkin lisätä, jos se noin positiivisesti pituuskasvuun vaikuttaisi…

Mainokset

6 ajatusta artikkelista “Lapsikoko

  1. Biologina sanoisin, että se on geneettistä. Ainakin meidän kaikki kolme (saksalaista) lasta tippuu joka kerta neuvolan kasvukäyrästä… ovat pienempiä ja hoikempia.

    Terveisiä Suomesta sinne Saksaan! 🙂

  2. Älä sure. Minun lapseni olivat saksalaisiin ikätovereihinsakin verrattuna ”puoli annosta”, paino- ja kasvukäyrien alarajoilla. Lastenlääkäri lohdutti minua aina, että he ovat ihan ok ja terveitä. Heistä kasvoi sitten keskikokoisia terveitä aikuisia, joilla ei ole paino-ongelmia. Pituuskasvuun ei ravinnolla voi vaikuttaa, mutta kylläkin siihen ”leveyskasvuun”. Jotenkin minulla on tunne, että ne lastentarha- ja luokkatoverit olivat painokäyrien ylärajoilla tai niitten yli. Niin että en parhaalla tahdollanikaan koskaan saanut uppoamaan lapsiini enempää kaloreita ja ihmettelen tänäpäivänäkin, miten se noille muille naisille onnistui.

    • Huoh. Se on aina tämän ainoan lapsen kanssa, ettei tiedä, onko sen kasvatuksessa oikeassa vai väärässä. Pitää oppia murehtimaan vähemmän.

  3. Voi mekin syödään liian vähän perunaa, aina vain melkein riisiä ja pastaa. On huono asia. Minun lapseni ovat taas aina olleet pulskoja ja muita isompia, vaikka ovat puoliksi Itävaltalaisia. Pieninä nukkuivat ulkona pihalla -15 pakkasessa ja naapurit pitivät tapaa ihan outona. Perunamuussia tein kuitenkin melkein joka päivä kun olivat pieniä ja puuroa, sitä kunnon puuroa. Muuten itävaltalaiset lapset ovat aika pieniä ja laihoja, syövät välipalaksi usein vain kuivia keksejä ja hirveesti mehuja. Ja niitä kauheita liemikeittoja joissa lilluu pari aakkos ”pastaa”. Mikä ruoka se semmoinen on!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s