Koulu-funtsintaa

Tyttärellä – mahdollisesti – on koulunkäynnin aloittaminen syksyllä edessä. Täällä Saksassahan lapset menevät 6-vuotiaina kouluun, mutta sitä saa vuodella myöhentää, mikäli vanhemmat sitä haluavat ja pedagogit puoltavat. Tyttärellä on elokuussa synttärit ja äidinkieli ei ole saksa, joten hänelle tehdään koulutesti tällä viikolla.

Oletuskoulu on tuossa sadan metrin päässä. Luksusta. Koulussa on noin 500 oppilasta, luokat 1-4. (Neljännen luokan jälkeenhän täällä lapset erotellaan lukiolaisiin ja tuleviin duunareihin) Ekaluokkalaisilla koulu loppuu klo 11.30. Iltapäivähoitopaikan saaminen on kuulemma vaikeaa, varsinkin jos äiti ei ole töissä. Ei saa hoitopaikkaa, jos ei ole töissä – ei saa töitä, jos ei ole hoitopaikkaa. Kiva.

Vaikka koulullamme on kuulemma ihan hyvä maine (koulujen taso eroaa Saksassa merkittävästi enemmän kuin Suomessa), kävimme katsomassa lähistöllä olevaa yksityiskoulua. Peruskoululuokkia oli kolme, kussakin 16 lasta ja ikäryhmät luokassa sekaisin. Opetus menee lapsen ehdolla. Kokopäiväkoulu painottuu luovuuteen ja siellä tehdääkin paljon teatteri-, musiikki-, maalaus- ym projekteja. Kuukausimaksu noin 450€.

atonschule1

Tuo privaattikoulu kuulostaa ihanalta, mutta oppiiko lapsi siellä varmasti samat asiat samassa tahdissa kuin valtion koulussa? Joskus sieltä on kuitenkin lähdettävä, joten onko muutos tavalliseen 30 lapsen koululuokkaan liian raju?

atonschule2

Ensimmäisellä testitunnilla privaattikoulun opettaja soitti harppua. Toisella testitunnilla Tytär pääsi harpunsoittoon. Mitähän seuraavalla testitunnilla tapahtuu…

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Koulu-funtsintaa

 1. Koulu-pohdinnat ovat kyllä aina niin vaikeita. Mekin mietimme vuosi sitten, siirtyykö esikoinen jo täksi lukuvuodeksi uuteen kouluun pikkuveljen kanssa, vai vasta vuoden päästä. Molemmat aloittivat samassa koulussa viime syksynä, emmekä ole katuneet.

  Haastetta tuo erityisesti eri maiden erilaiset käytännöt opetuksessa. Hurjaa on, että jo lapsena päätetään, mitkä ovat tulevaisuuden koulutusmahdollisuutesi!

  Kiitos mahtavasta blogista! Löydät tunnustuksen osoitteesta: http://korkeuksissa.blogspot.nl/2013/03/tunnustus.html

  • Kyllä ne asiat yleensä suttaantuvat. Mutta kun on ensimmäinen ja ainut lapsi kyseessä, olo on joskus niiin hakoteillä oleva. Kauheaa ajatella, että minä päätän tuon pienen ihmisen elämästä.
   Kiitos tunnustuksesta, Karlis!

 2. Paluuviite: Hyvä päivä | finn for life

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s