Kindergarteneiden erilaisuudet

Amerikan ihmettely jatkuu! (ilman skandeja ja kuvia – sori)

Meilla oli tanaan mahdollisuus tutustua amerikkalaisiin kouluhin. Erittain mielenkiintoista ja avartavaa! Tyttaremme on 5 vuotta, joten hanella on koulu edessa syksylla. Kaikkialla muuallahan paitsi Suomessa taidetaan menna ensimmaiselle luokalle jo 6-vuotiaana.

Amerikkalaiset lapset tulevat sisalle koulusysteemiin 5-vuotiaina. Ensimmaisena vuorossa on Kindergarten, jonka luulin olevan samanlainen kuin saksalainen samanniminen systeemi. Hyva, etta kavin katsomassa, silla yllatys oli melkoinen. Saksalainen Kindergarten on siis paivahoitolaitos, joka on tarkoitettu lahinna 3-5-vuotiaille muksuille. 5-vuotiaana lapset muuttuvat esikoululaisiksi. Tama tarkoittaa meidan Kindergartenissa sita, etta heilla on kerran viikossa tunnin verran erillista opetusta. Kirjaimiin ja numeroihin ei ole viela koskettu.

Amerikkalainen Kindergarten on jo taytta koulua! Nama 5-vuotiaat naperot opettelevat ihan taysin jo kirjoittamaan ja laskemaan. He istuvat jo luokkamuodostelmassa ja tunnit kestavat iltapaivaan. Itseasiassa numeroihin ja kirjaimiin tutustuminen aloitetaan jo pre-schoolissa, joka on tarkoitettu 4-vuotiaille lapsille. Kavimme tutustumassa sellaiseenkin. Sekin naytti olevan jo hyvin organisoitua toimintaa, jossa vapaa leikkiaika oli huomattavasti vahempaa kuin saksalaisessa paivahoidossa. Kindergartenien luokkakoko naytti olevan koulusta riippuvainen – joissakin oli 16, joissakin 21 lasta luokassa kahden opettajan kanssa.

Jos suoraan sanotaan, minua viehattaa enemman tama amerikkalainen koulusysteemi. Olin taannoin saksalaisen koulun infossa ja siella iski paniikki. Vastuu lasten oppimisesta sysataan taysin vanhempien vastuulle. Ehka se ei ensimmaisilla luokilla pahemmin haittaa, mutta enta myohemmin? Osaanko kielipuolena auttaa lastani tarpeeksi? Toisaalta saksankieli on Tyttarelleni tuttu kieli. Miten han reagoi, jos taas kieli ja maa vaihtuu?

Decisions, decisions. Ei ole elama helppoa.

Mainokset

10 ajatusta artikkelista “Kindergarteneiden erilaisuudet

 1. Mielenkiintoista varmasti nähdä miten eri tavoin eri kulttuureissa asiat hoidetaan. Metin, että eikös Suomessakin mennä nykyisin jo 6-vuotiaana kouluun? En tiedä kuinka paljon tämä koulusysteemi eroaa Saksan sisällä, mutta ainakin täällä Saksin osavaltiossa olen kuullut lasten menevän 6-vuotiaana esikouluun.

  Ps. Ihana blogi. Joka päivä katson onko tullut uutta juttua!

 2. Mielenkiintoista kuulla eroista. Lukemaan oppiminen taitaa täällä olla aikamoinen haaste, kun aikaisesta aloituksesta huolimatta sujuvasti ei lueta ennen kolmatta (?) luokkaa. Sukulaispoika täytti vuoden ja sai ensimmäiset kirjaimia opettavat puhuvat lelut lahjaksi. Hyvää matkan jatkoa ja viisautta päätösten tekoon! Voin kuvitella ettei ole helppoa.

  • Kiitos, Pilvi. Vaikka se suomenkieli onkin niin omituinen, ainakin lukemaan opetteleminen on helpompaa. Eikos se ole niin, etta suomenkielen kirjoittamisen opetteluun tarvitaan se vuosi, muissa kielissa menee enemman. Siita kai se myohainen koulunaloituskin.

 3. Mistä Pilvi olet lukenut tuon ettei ennen kolmosluokkaa sujuvasti lueta? Itsellä ei ole asiasta kokemusta mutta mitä esikoisen kindergarten vuotta seuraan niin vaikea kuvitella että niin kauan menisi. He opettelevat äänteitä ja sanoja päivittäin. Numerot osaa luetella 100 asti ja pieniä plussa laskuja osaa.

  Ja koulupäivän pituus vaihtelee koulupiireittäin, meillä on half day, 12.47-15.35 on koulua. Eka luokalla sitten kokopäiväinen. Ja koululuokkien koko minua kauhistuttaa. Meidän tytön luokalla oli syksyllä 20 nyt taitaa olla 24 kun on vaihtelua hieman tapahtunut.

 4. Hollannissa tunkevat lapset kouluun jo 4-vuotiaina ja silloin koulupäivät on jo yhtä pitkiä kuin kaikilla muillakin. Tottakai leikin varjolla opiskelevat lukemaan ja laskemaan, eivätkä saa kotiläksyjä, mutta onhan se vähän eri kuin Suomessa. Rupeaa tuntumaan että Suomessa koulu aloitetaan suhteellisen ”vanhana” 🙂

 5. Paluuviite: Amerikkalaisia asuntoja « finn for life

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s