Kastikkeen saloja

Kuinka paljon te muut teette suomalaista perinneruokaa? Itseasiassa juuri kun tuon lauseen kirjoitin, aloin miettimään, että onko enää tyypillistä suomalaista arkiruokaa… Onko se kaikki sitä globaalia pitsa-pasta-kalapuikko-wokkia.

Itse syömme perunaa harvemmin, kalaakin tulee täällä Etelä-Saksassa syötyä vähemmän ja makaronilaatikon olen viimeksi varmaan tehnyt vuosia sitten. Minä tosin en ole innostunut minkäänlaisesta ruuanlaitosta, joten suomalaista tai kansainvälistä tuotantoa tulee minulta yhtä vähän.

Mutta kattokaas tätä!

Täten raportoin, että tein ensimmäistä kertaa elämässäni valkokastikkeen. Tosin sitä ei tavallisena perunanjatkeena syöty, vaan laitoin sen kukkakaaligratiiniin, joka oli lohen avecina. Mutta kuitenkin kastike mikä kastike.

Mutta hassua miten maku vanhempana muuttuu. Nuorempana kaikki kukkakaaliin viittaavakin oli kyllä top-3 inhokkilistassa, mutta näin vain sitä neljääkymppiä lähestyessä makustelee silläkin.

Mutta en kyllä vieläkään sitä kesäkeittoa vapaaehtoisesti tekisi.

Mainokset

4 thoughts on “Kastikkeen saloja

  1. Kyselin joskus pojilta etta mita he syovat isansa kanssa. ”ihan suomalaista ruokaa, spaghettia ja jauhelihakstiketta tai makaroonia ja paistettua jauhelihaa, tai sitten kebabia tai pizzaa:)

    Me syodaan aika perusruokaa josta ma sitten pudotan liiat omalta lautaselta pois. Taalta saa hyvin lohta kaupasta joten sitakin tulee syotya, silakoitakin saisi mutta josatin syysta ne ovat mun mielesta taalla jotenkin arvelluttavia…

  2. Minäkin olen monesti miettinyt mitä on Suomalainen ruoka kun monet sitä täällä kyselee. Perunat taitaa olla aika tavallista arkiruokaa, ei kylläkään kuulu minun lemppareihin ja meillä ei keitettyinä perunoita olekaan tarjottu varmaan ikinä. Itse teen paljon mm pastaa.

    Blogissani on sinulle haaste:)

  3. Maku tosiaan muuttuu koko elämän ajan. Olen kuitenkin aina pitänyt kasviksista. Kun tarkkaan mietin, taisin tykätä lapsena kaaleista, lantuista ja porkkanoista enemmän raakana kuin keitettynä. Punajuurista tykkään kovati. Onnekseni ranskalaiset ovat keksineet ruveta myymään niitä keitettynä vakuumipakkauksessa myös luomutuotteena, joten sitä voi pitää varastossa ja salaatti tai muu lisuke syntyy kädenkäänteessä. Punajuuri on hirveän terveellinenkin. Satakuntalaiset syövät ”porkkana-punajuurisallattia” /rosollia muulloinkin kuin jouluna. Paitsi vitamiini- myös kaliumlähteenä peruna taas on tärkeä. Suolisto tarvitsee kaliumia terveenä pysymiseen.

    Perinneruoat? Ulkomaalaisille on vaikea selittää perinneruokia, koska suomalaiset(kin) tekevät perinteisesti ruokansa niistä raaka-aineista, mitä arktinen luonto ympärillä antaa, (esim. marjat, kalat, riista) tai alkutuottajat kasvattavat (vilja, karja, vihannekset). Suomalaiset perinneruoat myötäilevät myös selvästi vuodenaikoja. Nykytermeillä puhuttuna ne ovat lähiruokaa.

    Vaivasin päätäni teemalla:
    – Lihapullat (suomalaiseen tapaan tehtynä), Janssonin kiusaus (sardelleistakin tehtynä), makaroonilaatikko (jauhelihasta),uunipannukakku mansikkahillon kanssa ovat helppoja tehdä, sopivat ulkomaalaisenkin makuun ja tarveaineita on saatavilla.
    – Hernekeitto, ja liha-/ perunakeitto vaativat jo enemmän tekijän taitoja ja aikaa. Kunnolliseen kalakeittoon/rantakalaan taas puuttuu tuoreet järvikalat.
    -Mustikka- ja puolukkaruokien teko kaatuu tarveaineitten puutteeseen, puhumattakaan hirvi-, sorsa-, jänis- tai poropaisteista. Makaronilaatikkokin ilman puolukkasurvosta on jotenkin vajavainen.

    Lopuksi anekdootti eräästä suomalaisesta perinneruoasta eli kalakukosta:
    Eräässä italialaisessa lehdessä oli ohje, miten kalakukko tehdään vehnäjauhoista ja sardiineista. Tarina ei kerro, maistuiko se italialaisille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s