Pottupäät

Suomalaisuus tarttuu. Elokuun alussa olimme 2 viikkoa Suomessa. Kaksi vaivaista viikkoa ja se riitti muuttamaan ruokailutottumuksemme.

Peruna on nimittäin ilmestynyt uudelleen ruokapöytäämme. Ennen meillä ei perunaa juuri keitetty, muutaman hassun kerran vuodessa ehkä. Ja nyt Tytär vaatii sitä koko ajan.

Ookoo, eihän siinä mitään, peruna on terveellinen ja helppo keittää. Ja ymmärrän sen luksusarvon sellaiselle, joka ei ole lapsuudessa sitä joka ikinen päivä syönyt. Tuntuu vain, että minulle se kiintiö on tullut täyteen vuosia sitten ja olen ihan syystä jättänyt sen ruokalistaltani pois.

Yksi huomio kuitenkin. Väitän, että suomalaiset perunat ovat maukkaampia kuin saksalaiset. Ovatko mahdolliset Saksassa asuvat lukija samaa mieltä? Tai miten on muissa maissa asuvien perunamaut?

Mainokset

12 ajatusta artikkelista “Pottupäät

 1. Minullekin suomalaiset perunat maistuvat paremmin. Saksalaisissa on usein sellaisia mustia kohtia. Enkä ole löytänyt Saksasta kesäisin uusia perunoita, vaikka saksalaiset itse väittävät niitä täällä olevan. Ehkä he eivät tiedä mitä uudet perunat meillä Suomessa ovat.

 2. Meille paljastui myös kesäloman alussa Suomessa, että tyttäremme on todellinen suomalainen (vaikka onkin siis myös puoliksi italialainen) ja söisi perunaa vaikka joka aterialla. Vähän myöhemmin loman aikana paljastui, ettei tyttönen voikaan enää syödä tavallista pastaa yms, eli nyt olen yrittänyt aktiivisesti tukea ja kannustaa perunainnostusta täällä Belizessäkin. Vaan eiväthän perunat täällä yhtä hyviä useinkaan ole kuin Suomessa, eivät ainakaan keitettyinä. Mutta onneksi perunoita voi valmistaa niin monin eri tavoin. Esimerkiksi uuniperunat maistuvat minusta melkein aina hyviltä oli niitten lajike ja kotimaa sitten mikä hyvänsä.

  • Onni on suomalainen peruna keliakian luvatussa maassa! Toivottavasti Belizessä pärjäillään uuniperunoilla ja laatikoilla – onkos ne bataatit siellä tavallisempia?

 3. Hei, olen löytänyt viime kesänä torilta ensimmäisen kerran sellaisia uusia perunoita kuin meillä Suomessa. Taisivat kutsua niitä munaperunoiksi, ja kalliita olivat, mutta hyviä. Muistaakseni meidän perunanviljelyseudullamme Pfalzissa oli aikaisemmin viljelijöille annettu kesäkuussa määräpäivä, milloin saa ruveta perunoita nostamaan ja myymään. Syytä siihen en tiedä. Oletan, että EU:lta on tullut perunadirektiivi, jonka mukaan myytävät uudet perunat on mitattava millimetreissä standardimittaisiksi ja niille on annettava erikoinen nimike. Ainakin nuo ostamani perunat olivat niin tasamittaisia ja 1 kg:n valmispakkaukseen pakattuja. Hinta selittyy sillä, että mittaushommiin kuluu tuhottomasti aikaa. Kansa nauraa EU:n direktiiveille kurkkujen suoruudesta, omenien standardikoosta ja muista pikkumaisuuksista. Ehkäpä perunat olivat nyt päässeet samaan sarjaan. 🙂

 4. Uudet perunat, ah! Sen parempaa kesänaloitusruokaa ei vaan ole! Ja ei, niitä ei täältä löytynyt…

  Sen sijaan täällä päin perunalajikkeiden kuningas tuntuu olevan punainen peruna. Se on kaupassa yleisintä, ja se on myös vähän kalliimpaa kuin tuo ”suomalaisen” värinen kellertävä peruna, jos sitä sattuu olemaan tarjolla. Hyvää kyllä on, pitäisi ehkä vertailla jossain välissä…

  Tietenkin täällä perunoiden yleisin muoto on ranskanperunat, sipsit (kyllä, lisukkeena ruoan kanssa, usein vielä uppopaistettuna!) ja lohkoperunat.

  • Jenni, joo, mun mielestä noi sipsit ruuan jatkeena on jotenkin ällöä. Pois ne mun ruokapöydästä, mikäli sinne Atlannin toiselle puolelle tullaan!

 5. Mä olen täältä löytänyt suomalaisen makusta uutta perunaa, tosin vasta ekaa kertaa tänä keväänä. Hollannissa niitä kutsutaan ”Nieuwe Ogen”:) En tiedä mutta voisin kuvitella että ruuan laittajat ostavat perunansa myös Saksassa viikottaisilta markkinoilta, Siis sellaiset ruuanlaittajat jotka eivät tee ruokaa puolivalmisteista. Minulle on pikkuhiljaa avautunut tämä ruokapolitiikka täällä ja olen huomannut että ruokien raaka-aineet haetaan usein muualta kuin marketista kun tehdään oikeasti itse ruokaa.

  .

  • Täälläkin on joka kaupunginosalla viikkomarkkinansa. Pitänee ihan tosissaan perehtyä enemmän niiden tarjontaan, varsinkin perunoiden osalta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s