Ka!

Mitä kauemmin on ulkosuomalaisena, sitä köyhemmäksi kieli tulee. Tämä koskee myös valitettavasti murretta. Pohjanmaan murteeni on ollut hyvinkin hukassa jo opiskelu-ajoista lähtien ja nyt suomenkieleni on varsin neutraali, yleiskielinen.

Se on sääli. Ilolla kuuntelen isoäitini puhdasta Lapuan murretta, kun Suomessa käyn. Hupulaanen, erstupa, päässilimäänen, rookata, toiska, valakia

Suomessa minulle huomautettiin, että Tytär puhuu kirjakieltä. Mietin kovasti, että mistähän se johtuu. Tulin siihen tulokseen, että DVD’en katsominen vaikuttaa varmasti asiaan. Se ja vanhempien kieli on raukalla pienellä ainoat mallinnuslähteet.

Täällä Saksassa asuva suomalainen tuttavani kuitenkin huomautti yhdestä sanasta, joka saanee murteesta alkunsa. Itse on ollut sitä tosin kokenut murresanaksi, mutta kai se on uskottava.

”Ka!” meillä huudetaan eli katso.

Onko se tosiaan pohjanmaan murretta vai onko meillä joku ihan oma suomenversio käytössä?

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Ka!

  1. Ka kuuluu myòs mun sanavarastoon….ja Vaasastapàin làhtòsin eli ihan naapureita ollaan. Tosin nykyààn lapsille sanon kato, mutta muistan nuorempana ettà ka oli ihan yleista esim. ”ka ny totaki!” Mulla ei oo kyllà koskaan ollut mitenkààn vahva murre ja huomaan kyllà heti jos joku on pohojalaanen, vaikken ite ihan niin leveàà puhukaan….en edes osaa. Mummonikin on alkujaan karjalasta, joten hàllà on ihan toinen murre ku meillà lapsilla.

    • Kyllä se pohjanmaan murretta :D. Nimim. pohjanmaalaisen kanssa naimisissa ja sitä kautta vasta tuohon ilmaisuun törmänneenä ;). Se on tosin sen verran tarttuva, että käytän sitä nykyään itsekin.

      Tuosta kirjakielestä tuli mieleeni. Äitini on kotoisin Itä-Suomesta ja vietimme siellä lapsuudessa kesiä, muuten asuimme Lounais-Suomessa. Oltuani siellä kerran useamman viikon minulle soittanut isäni huomautti, että puhun kirjakieltä. Ilmeisesti murrekontrasti oli lapselle niin suuri, että ratkaisin ongelman alkamalla puhumaan kirjakieltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s