Perinnehäät Biergartenissa

Olimme läheisessä Biergartenissa ottamassa olusen tuttavien kanssa. Lapset leikkivät leikkipaikalla, pidimme pikkuista sadetta puiden suojassa, lämpötila oli juuri sopiva. Kuten olen jo aikaisemmin todennutkin, Biergarten on saksalaisten paras keksintö.

Biergartenissa pidettiin samaan aikaan myös häät. Ulkoilmaravintolan keskelle oli katettu kirkkokahvit ja sisälle ilmeisesti suunniteltiin illallista. Paikalle ilmaantui muutama kymmenen vierasta.

Morsiuspari leikkaamassa hääkakkua

Juhlat olivat minusta mitä ihanimmat, koska kaikkia vieraita oli ilmeisesti ohjeistettu pukeutumaan Trachtiin eli perinteisiin saksalaispukuihin. Ja kaikki olivat käskyä totelleet, morsiusparia myöten.

Voisitteko kuvitella vastaavaa Suomessa? Että kaikki laittaisivat vapaaehtoisesti kansallispuvut päälle? Suomalainen kansallispuku kuitenkin eroaa saksalaisesta melkoisesti: suomalainen puku on pyhä, saksalainen hyvinkin eroottinen antavine kaula-aukkoineen. Saksalainen puku on luotu iloista juhlimista varten.

Morsian

Biergartenissa ollut saksalainen tuttavani kertoi myös menneensä perinnepuvussa naimisiin. Hän omistaa 5 pukua, joista yksi on tehty isoisoäidin puvusta, toinen on hänen äitinsä itsetekemä ja kolmas on ompelijalla mittojen mukaan teetetty. Puvun alle tulevia rintojen alle ulottuvia paitoja on kuulemma noin parisenkymmentä.

Saksalainen perinnepuku siis elää ja voi hyvin, etenkin täällä Etelä-Saksan Baijerissa. Onko Suomessa kansallispukua enää pitkään aikaan julkisesti missään pidetty?

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Perinnehäät Biergartenissa

  1. Silloin kun minä olin peruskoulussa & lukiossa (eli vuodesta 1978 vuoteen 1990), niin jotkut naisopettajat pukeutuivat kansallispukuun koulun kevätjuhlissa. Aika monetkin tekivät niin, vuodesta toiseen, näin siis Tampereella. Muistan myös isoäitini (s.1905) marssineen 1980-luvulla naissotaveteraanien riveissä kansallispuvussa (Lotta-pukuhan taisi olla kielletty 1990-luvun alkuun asti). Mutta en tiedä miten mahtaa olla 2000-luvulla, täytyypä kysyä äidiltä (opelta)!

  2. Kansantanhu ja kansallispuku kuuluvat yhteen. Minulla on kaksikin lahjaksi saatua kansallispukua, mutta en parhaalla tahdollanikaan keksi, missä niitä käyttäisin. Kauniita ne ovat, mutta materiaalinsa ja kuosinsa puolesta epäkäytännöllisiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s