Maavertailu: Ruoka

Lisää Tanska-Saksa-Suomi vertailua. Kyllä se ruoka vaan maat erottaa. En osaa oikein arvioida, millaiseksi oma kotiruokamme on muotoutunut näin kymmenen ulkosuomalaisuusvuoden aikana, mutta eiköhän se sellaista suomalaista perusruokaa pienillä vierailla vivahteilla ole. Perunat ovat tosin melkein kokonaan hävinneet lautasiltamme.

Tanskan erikoisuus on tietenkin smørrebrød eli ne sellaiset avoimet voileivät. Se on tavallista arkiruokaa ja siihen erikoistuneita pikkushoppeja löytyy. Voileipiä valitaan yleensä 2-5, ja syömisjärjestys ja jopa leivällä olevien kasvisten muoto on tarkkaan säädelty. Aivan mahtava traditio! Mielestäni tanskalaisten lounas on ylipäätään kevyempi mitä suomalaisten. Lisäksi voisin todeta, että tanskalaiset lykkäävät marsipaania leivokseen kuin leivokseen, ainakin Köpisessä joka kulmassa oli sushi-ravintola ja tavallisin ruoka-annos taitaa varmaan olla fiskefilet eli leivitetty kalanpätkä. Aquavit eli snapsi kuuluu asiaan. Eniten mulla on ikävä kesäistä Koldskålia.

Saksalainen ruoka on ainakin täällä Baijerissa varsin perinteikästä. Makkaraa ja makkaraa ja lihaa. Sinänsä mielestäni saksalainen ruoka on varsin maukasta, täällä osataan mausteita käyttää. Saksalaiset kiinnittävät tuoreuteen ihan erilailla huomiota kuin pohjoismaalaiset. Leipä haetaan leipomoista, eikä tulisi kuuloonkaan ostaa jotain muoviinpakattua säilytysaineilla kyllästettyä kännyä. Kasvikset haetaan toreilta. Salaatit on upotettu kastikkeisiin, ranskalaisia syödään paljon (huom! ketsupin ohella myös majoneesilla) ja mehuihin lisätään yleensä kivennäivettä, jolloin niistä tulee schorleja. Lapset ovat ravintoloissa paremmin huomioitu. Ravintoloissa jätetään yleensä tippejä. Vegetaristille Saksa on haasteellisempi maa.

Sanotaan, että München on Italian pohjoisin kaupunki. Italialaiset ovat todellakin ottaneet kaupungin omakseen, onneksi. Italialaisia ravintoloja on joka korttelissa ja yleensä kokki/tarjoilijat ovat alkuperäisiä Luigeja. Jäätelökahviloita on tosi paljon, ja italialaistyyppistä jäätelöä löytyy. Saksan jälkeen suomalainen tötterö ei maistu miltään.

Oma lukunsa on tietysti saksalainen Biergarten-kulttuuri, maailman mahtavin keksintö. Ulkoilmaravintolassa saat ostaa litran kolpakon, voit tuoda eväät itse jos haluat  ja lapset leikkivät leikkipaikalla. Livebändi soittaa puhallinmusiikkia, umppapumppaa. Ruoka on grilliruokaa, perinteisin taitaa olla se puolikas kana ja perunasalaatti. Köpiksessäkin tämän tyyppisiä ulkoilmaravintoloita oli, varsinkin Frederiksbergissä. Siellä tosin syötiin enemmän niitä smørrebrød-ateroita.

Ei, ruuasta ei ole kummassakaan maassa valittamista. Sekä saksalaiset että tanskalaiset syövät enemmän ravintoloissa kuin suomalaiset, saksalaiset ehkä enemmän. Kummassakin maassa juodaan paljon olutta – siideri on lähes tuntematonta. Itse pidän enemmän saksalaisista olutsekoituksista.

Tanskassa sanotaan Skål, Saksassa Prost!

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Maavertailu: Ruoka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s