Maavertailu: Työ

Saksa-Tanska vertailua jälleen kiinnostuneille. Ja vielä kerran todettakoon, että nämä jutut perustuvat hyvin henkilökohtaiseen kokemukseen, toisilla voi olla hyvinkin vastakkaisia mielipiteitä!

Tanskassa tein töitä 7 vuotta, kahdessa eri työpaikassa. Molemmista on hyvin samantapaiset kokemukset. Summa summarum: tanskalaiset arvostavat vapaa-aikaansa. Kun olin Suomessa töissä, työpäivät venyivät, eikä siitä pidetty sen kummempaa melua. Tanskassa ollessani hämmästyin sitä, että kun kello tuli neljä, tyhjeni toimisto saman tien. Toinen erikoisuus oli, että perjantaisin työt loppuivat virallisesti kolmelta, jonka jälkeen kokoonnuttiin yhteen ja otettiin oluet firman piikkiin. Melko rentoa siis.

Saksassa olen ollut vain yhdessä työpaikassa, muuten kokemukset perustuvat myös Mieheltä kuultuihin juttuihin. Saksan työpaikkoja leimaa hierarkisuus. Kaikilla on omat työtehtävänsä eikä toisen tontille hypitä. Pomo on pomo ja lupia pitää kysyä tarkkaan. Töitä saa kyllä paiskia, mutta yksi erikoisuus Saksassa on työaikojen suhteen: ammattiyhdistykset ovat vahvoja ja ylityöt ovat siten no-no. Esimerkiksi yhteys kotoa firman tietoverkkoon voidaan kieltää sillä perusteella, että sittenhän teen kotoa päin ylitöitä, herranjestas!

Ne palkat. Tanskassa minulla oli mutu-tuntuma, että Suomeen verrattuna palkkaa tuli ehkä kolmasosa lisää. Saksassa nuo palkat vaihtelevat niin rajusti, etten osaa arvioida yleisesti, kuinka paljon enemmän täällä tienaa. Enemmän kuin Suomessa joka tapauksessa. Tanskassa taas tuli sitten lisää veroprosentteja, Saksan verotuksen vertailua häiritsee esim perheen yhteisverotus. Kummassakin maassa jää käteen enemmän.

Voi siis sanoa, että Saksassa on homma muodollisempaa mahdollisine pukupakkoineen ja teitittelyineen, Tanskassa otetaan rennosti. Mutta kaikki riippuu niin työpaikasta, joten aina samat säännöt eivät päde. Suomalaiselle työntekijälle on kuitenkin opettelemista päätösten tekemisen hitaudessa, sosiaalisuudessa ja diplomaattisuudessa.

Kertokaahan te muutkin kokemuksianne!

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Maavertailu: Työ

  1. Meillä kyllä tehdään ylitöitä, enkä ole koskaan kuullut puhuttavan ammattiyhdistyksistä :O Itsehän en toki ylitöitä tee 😛 Mä olen nyt ollut vain yhdessä työpaikassa täällä Saksassa ja mun mielestä ilmapiiri eroaa paljonkin suomalaisesta. Ehkä eniten ainaisen tervehtimisen takia: jokaiselle vastaantulijalle pitää sanoa huomenet tai heit, huh huh. Meillä saa myös polttaa sisällä työpaikalla, joka on kyllä edelleen melkoinen shokki. No onneksi työt loppuvatkin syksyllä, sitten ehkä sinne Tanskaan päin 🙂

    • Tiuhti, tuo sosiaalinen puoli on tosiaan sellaista, mitä pitää Suomen ulkopuolella ihan tosissaan opetella.. Juu, Tanskaan vaan, kyllä sä siitä tykkäisit!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s