Salakieli

Tämä vaan niin naurattaa. Millä muulla kielellä voi yhdellä sanalla noin loistavasti ilmaista kokonaisen lauseen?

Kun joskus täällä paikalliset kyselevät suomenkielestä, mainostan sen olevan hyvin käytännöllinen kieli. Se on kuin salakieli, sanon. Kukaan ei ymmärrä sitä, vain vaivaiset 5 miljoonaa suomalaista. Voin puhua sitä missä tahansa, sanoa mitä tahansa ja voin olla melko varma, ettei kelläkään ole hajua, mistä puhun.

Paitsi että nykyään suomenkieltä kyllä kuulee kaikkialla maailmassa. Olemme levittäytyneet. Hitaasti mutta varmasti valloitamme maailman. Pian juoksentelisinkohan-ilmaisu on globaalia arkea.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Salakieli

  1. Heh! 🙂 Se on muuten jännä miten monenlaisia käsityksiä suomen kielestä ja sen sukulaisuussuhteista muihin kieliin liikkuu. Jotkut ovat luulleet sen kuuluvan skandinaaviseen kieliperheeseen. Jotkut taas tietävät, että se on unkarin sukulaiskieli, ja kuvittelevat minun ja unkarilaisen ymmärtävän vaivatta toisiamme jos molemmat puhuvat omaa äidinkieltään. Sen sijaan sukulaisuus viron kielen kanssa on vähemmän tunnettu, ja taannoin yksi kollega hölmistyi, kun rääkimme virolaiskollegan kanssa niitä näitä omilla äidinkielillämme. Täällä Unkarissa on kyllä etu olla suomalainen, jos yhtään näkee vaivaa, ja haluaa oppia unkaria. Se ei ole vaikeata, kun kielioppi ja sananmuodostus on täysin samanlainen.

    • Jaa, samat oletukset ovat näköjään saksalaisillakin tästä suomi-skandinaavi-unkari-viro kytkennästä. Mutta sitä en tiennyt, että unkari on kuitenkin niin samankaltaista kuin kerroit. Mielenkiintoista!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s