Maavertailu: Kielikysymys

Minua pyydettiin taannoin vertaamaan Saksaa ja Tanskaa. Köpiksessähän asuimme 7 vuotta ja täällä Saksassa 2 vuoden rajapyykki meni rikki vuoden alussa. Eroavaisuuksia on niin paljon, että teen tuota vertailua osissa. Osa 1: Kieli ja byrokratia.

Tanska on suomalaiselle helpompi maa – ainakin Kööpenhamina. Tanska on vähän niinkuin Ruotsi, mutta kuitenkin eksoottisempi. Pohjoismaiden välillä ei paljoa byrokratiaa ole ja kaikki hoituu sähköisestikin. Otin täältä Saksasta päin tanskalaisiin viranomaisiin Chatin kautta yhteyttä! Olisi ennenkuulumatonta, suorastaan pyhäinhäväistystä täällä Baijerissa… Mikä tärkeintä, kaikki hoituu myös englanninkielellä. Itselläni on kuitenkin kokemusta vain Kööpenhaminasta joten en voi sanoa, onko sama meininki pienemmillä paikkakunnilla.

Saksa taas on… Saksa. Kyllähän sen ymmärtää, kun maassa on 80 miljoonaa asukasta, eivät asiat niin sujuvasti hoidu kuin Pohjoismaissa. Saksalaiset rakastavat byrokratiaansa, jokaiseen paperiin pitää käydä hakemassa jos jonkinlaista leimaa. Eikä todellakaan voi olettaa, että joku osaisi englantia!

 

Tuo kielikysymys onkin mielestäni isoin ero näiden kahden maan välillä. Yksinkertaisesti sanottuna Saksassa pitää osata saksankieli, Tanskassa tanskankieli ei ole välttämättömyys. Minulta kului ainakin kolme vuotta oppia tanskaa saman verran kuin saksaa vuodessa. Köpiksessä kaikkien englanninkielen taito oli melkein itsestäänselvyys, eikä siitä isoa numeroa tehty. Saksassa kun TV:kin on dubattu, niin olonsa tuntee varsin ulkopuoliseksi ilman kielitaitoa.

Jatkoa vertailuun seuraa myöhemmin.

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Maavertailu: Kielikysymys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s