Naisverkostot

Minuun otettiin taannoin yhteyttä blogini kautta ja haastateltiin Exparium-lehteen. Kyseessä oli artikkeli naisverkostoista ja siinä kerrottiin esimerkkejä naispiireistä ympäri maailmaa.

Olenkin kirjoittanut jo aikaisemmin täällä, millainen kanta minulla on suomalaisverkostoon ulkomailla. Minulle oma Matti-ja Maija-piirini on arvokas. Suomalaista kun ymmärtää parhaiten toinen suomalainen, ja näin tuntuu olevan Silja Hurskaisen kirjoittaman artikkelin mukaan kaikkialla.

Minulle on tullut nyt miltei 10 ulkosuomalaisvuoden aikana kokemuksia 3 eri naisverkoston taholta. Tanskassa asuin 7 vuotta ja siellä ollaan erittäin aktiivisia. Facebookissa on esim ”Suomitytöt Köpiksessä” niminen avoin ryhmä, josta voi tiirailla, mitä siellä touhutaan. Kun asuin Tanskassa, tapaamisia eri ravintoloissa oli säännöllisesti ja siellä kokoontui aina parisenkymmentä eri-ikäistä ja -taustaista suomalaisnaista. Aina uusia naamoja oli mukana ja siten tutustui uusiin ihmisiin.

Toinen minulle itselleni tärkeä ryhmä on myös tanskalainen. Kun tulin maahan, huomasin paikallisella suomifoorumilla sähköpostin, jossa kuulutettiin yksinkertaisesti kavereita juuritulleelle ulkosuomalaiselle. Meitä suurinpiirtein samanikäisiä vastasi meiliin ja meistä muodostui vajaan 10 naisen ryhmä, joka vielä nykyäänkin, miltei 10 vuoden jälkeen, kokoontuu ainakin kerran vuodessa. Taustat on erilaiset, perhesuhteet erilaiset, emme kaikki enää asu edes Tanskassa, mutta meistä muodostui ihana ryhmä. En vaihtaisi tätä siskoryhmää millään pois!

Naispiirin kokouspöytäkirja

Kolmas naisverkostoni on muodostunut täällä Münchenissä. Täällä toimii maailman suurin Suomi-koulu, jossa eri-ikäiset lapset – ja niiden äidit – tapaavat kerran viikossa. Mitään virallista naisryhmää ei meille mynkkerittärille ole, mutta tuon koulun kautta minulle muodostui heti tuttavapiiri, jota hyödynnän niin kampaajan etsinnän, Kindergarten-ongelmien kuin playdatienkin suhteen.

Suomikoulun joulujuhla

Kuten sanottu, naisverkostot ovat tärkeitä. Siellä me naiset purkaudumme paikallisista, miehistä, lapsiongelmista ja kauppojen aukioloajoista. Näissä ryhmissä on kaikki mielipiteet sallittuja, koska kaikki tuntevat, että se on se foorumi, jossa saa sydäntänsä kunnolla keventää.

Joskus vaan on tarvetta antaa pikkasen palautetta. Suomalainen nainen ymmärtää, kun sana Perkele lipsahtaa.

3 ajatusta artikkelista “Naisverkostot

 1. Mielenkiintoista! Meitä on moneen junaan ja se on hyvä. Mä juuri nimittäin kirjoittelin äskettäin blogissani siitä kuinka en ole oikein koskaan lähtenyt Suomi-yhteisöihin mukaan maailmalla. Olen ehkä sillä tavalla epäsuomalainen tai outo, että minua ei ehkä ymmärräkään parhaiten toinen suomalainen? 🙂 Tunnen joka tapauksessa itseni monesti jotenkin vähän oudoksi isommissa suomalaisporukoissa!

  Ystävät ovat kyllä silti minullekin tietysti tärkeitä, ja maailmalla ovat ehkä erityisen tärkeitä olleet muut ulkomaalaiset ystävät. Heidän kanssaan olen voinut purkaa koti-ikävää (vaikkeivät he ehkä minun kotimaatani tunnekaan, heillä usein on samanlaisia tuntemuksia omaa maataan kohtaan) ja toisaalta pauhata uuden kotimaan outouksista.

 2. Minäkin kaipaan suomalaista seuraa ulkomailla ☺ Ihminen on sosiaalinen olento ja meillä on tapana etsiä samaistuskohteita. Tai toisin sanoen samassa tilanteessa olevia. Esim. kun on itse raskaana, näkee ympärillään paljon enemmän raskaana olevia kuin mihin normaalisti kiinnittäisi huomioita. Niin ulkomaillakin – luontevin kontakti ovat samassa tilanteessa olevat, olivat he sitten suomalaisia tai muita kohdemaahan kuulumattomia.

  Joten minäkin huomaan kaipaavani suomalaisten seuraa ulkomailla. Tai muiden ulkomaalaisten samassa tilanteessa olevien, koska suomalaisia on kuitenkin valitettavan rajoitettu määrä. Amerikassa asuessamme suomalaisten seura oli avainasemassa siihen, etteivät seinät kaatuneet päälle pienen vauvan kanssa kahdestaan kotona ollessa. Ja vieläkin pidämme yhteyttä neljän vuoden jälkeenkin. Vertaistuki samassa tilanteessa olevilta on korvaamatonta, ulkomailla kun ei muita tukiverkostoja ole…

  Kun hain googlesta vertaiskokemusta Saksassa asumisesta, löysin tämän blogin (ja muutaman muunkin). Täältä olen saanut erinomaisia vinkkejä ja muutenkin mukavia lukuhetkiä, kiitos paljon! Meidän kaupungissa (Saksassa) on valitettavan vähän suomalaisia – tunnemme vain yhden suomalaisen perheen lisäksemme. Ollapa Münchenissa!
  ”suomalainen” saksassa

 3. Kata, juu ymmärrän täysin tuon toisten ulkomaalaisten kaveripiirin myös. Paikallisten kanssa on ehkä vaikeampi ystävystyä, koska monesti heidän ystäväpiirinsä on jo suljettu. Muun maalaisia yhdistää ulkomailla asuminen ja he ovat avoimempia tutustumaan muihin. He ymmärtävät, että kaveripiiri pitää taas luoda uudestaan.

  Voi, suomalainen saksassa, meitä suomalaisia tosiaan on täällä Mynkkenissä yllin kyllin. Toisaalta, sinulle ehkä tulee nopeampi sopeutuminen Saksaan, jos pitää olla ainoastaan paikallisten kanssa tekemisissä. Lähetän sinulle tätä vertaistukea blogin kautta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s