Neljäs kieli

Mahdollista loppuvuoden muuttoamme ajatellen olemme laittaneet Tyttären englanninkielen kurssille. Englanti on Tyttären neljäs kieli tähän mennessä. Suomi sujuu, saksankieltä on kovasti alkanut höpöttää, tanskankieli on jäänyt unholaan. Onhan siinä tekemistä neljä-vuotiaalle.

Kurssi vaikuttaa varsin kohtuulliselta. Tällä hetkellä opettajan ohjissa on vain 2 samanikäistä tyttöä, joten huomiota kyllä saa. Kurssi on 45 min kerrallaan, kerran viikossa. Opettaja puhuu vain englantia, mikä on minusta täysin oikea ratkaisu, ainakin meidän Tyttären suhteen. Jos hänen pitäisi periaatteessa 3 kielellä ajatella sanoja – siis käännös englannista saksan kautta suomeen – niin se voisi olla pikkasen liikaa. Nyt katsellaan kuvia, lauletaan, muovaillaan vain englanniksi.

Englanti vaikuttaa helpommalta oppia. iPhonen muksu-appsien kautta Tytär on jo oppinut laskemaan englanniksi ja toistelee sanoja. Varmaan se suunsa avaaminen on saksan kielen ansiosta helpottunut. Enää ei niin jännitä. Englanti on vain yksi kieli monien joukossa.

Mutta kyllä kieltämättä tuo tahti hirvittää. Ulkosuomalaisten joukossa monikielisyys on toki tavallista ja varmasti tulevaisuudessa tällaisia monessa-maassa-asuneita on yhä enemmän. Mutta mitä se tekee pienelle ihmiselle, jos aina joutuu uutta opettelemaan, eikä se kommunikointi ole toisten lasten tasolla? Tuleeko siitä vahvaksi, pärjääväksi vai aina epävarmaksi?

Minun vauvani. Äiti murehtii.

 

Mainokset

6 ajatusta artikkelista “Neljäs kieli

    • Olipas mielenkiintoinen artikkeli. Siis Tytärhän on ihan huippuälykäs ja varsinainen lahjakkuus kaikessa, mutta nyt tiedämme miksi 😉

  1. Paluuviite: Kokemuksen syvällä rintaäänellä « finn for life

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s