Essencen olemus

Essence - Where Black Women Come First. February 2012

Syvennyin mielenkiinnolla siihen Miehen Jenkeistä tuomaan tummaihoisille naisille suunnattuun lehteen. Essence-lehteä en ollut aikaisemmin selannutkaan.

Nyt pieni kysymys: mikä on korrektein ilmaisu tummaihoisille suomeksi? Tummaihoiset, mustat, mikä? Yritän olla loukkaamatta ketään väärällä sanalla. Tyttärelle opetan, että ihon väri on vähän sama kuin silmien tai hiusten väri – ne on erilaisia ja sillä ei väliä ole.

Periaatteessa samaa kamaahan tämä Essence on. Naistenlehti on naistenlehti, mutta tällä kertaa jenkkipainotteisuudella ja vivahduksella tummaihoisten erityisaiheita. Essence ei mitenkään erityisesti säväyttänyt – positiivisesti tai negatiivisesti.

Pääkirjoitus otti kyllä kantaa. Helmikuu on ”Celebrating Black History” eli USAssa ilmeisesti juhlitaan mustien kulttuuria, joten päätoimittaja otti esiin mm. orjuuden ja mustien yleisesti alemman koulutustason. Perheosuudessa juttusarja keskittyi, miten saada lapsen koulunkäynnin oikeille raiteille heti alusta alkaen. Statistiikka nimittäin paljastaa, että 67% aikuisista tummaihoisista saa perustiedot tai välttävän arvosanan lukutaidossa. ”This is a direct result of our kids being herded into America’s worst schools.” (Essence: Feb 2012, s. 98)

Kauneus-osuudessa opin, että tumma-ihoisten naisten kannattaa käyttää oranssiin vivahtavaa peitevoidetta tummiin silmänympärystöihin ja fuksia on pomminvarma väri meikissä. Muuten vinkit olivat samat kuin vaalea-ihoisille naisille. Tosin ilmeisesti hiuslaadusta ja pitkästä pesuvälistä johtuen heille tulee hilsettä enemmän ja lehdessä olikin pitkä artikkeli asiasta. Meikkimainoksissa oli tietysti käytetty tumma-ihoisia malleja. Isoin mainostaja peräti kolmella Queen Latifahin kuvalla varustetulla mainoksella oli Cover Girl. Muutoin jotenkin omaan silmään osui kynsimainoksia enemmän.

Ihan mielenkiintoista. En siis odottanutkaan tummille naisille suunnatulta lehdeltä mitenkään erilaisia juttuja. Naistenjutut on naistenjuttuja kaikkialla. Kepeähkö lehti kattaa ne samat meikki-, muoti-, terveys-, julkkis- ja rakkausartikkelit, jotka pyörii kaudesta toiseen kaikkialla.

Isoin ero taisi olla hiusmuotia käsittelevässä kuvajutussa. 

 

 

3 ajatusta artikkelista “Essencen olemus

  1. Mielenkiintoista, tekisi mieli lukea! Käy huomenna tsekkaamassa mun blogia. Minä piinaan sinua haasteella! Sei so lieb!

  2. Aika hirveät lukutaitoprosentit. :-/ Koulutuksen epätasa-arvoisuus on mielestäni yksi suurimmista yhdysvaltalaisista häpeäpilkuista. Ja kyllä sille ainakin näennäisesti tehdään jotain, viime kuukausina on myös Suomen PISA-menestyksestä puhuttu esittämällä sen perustuvan suuresti tasa-arvoiseen koulutukseen. Mutta niin kauan kuin köyhät asuinalueet rahoittavat omat koulunsa ja rikkaat vain omansa, en usko että mitään ratkaisevaa saadaan aikaan.

    USA:an muutettua yksi silmiäavaava kokemus oli huomata kaupan kosmetiikkapuolella ”ethnic hair care” -hyllynpätkä. Näin myös Tyra Banksin talk show’n jakson, jossa Banks yritti (itse suoristetuin hiuksin) puhua epärealistisista kauneusihanteista/muotivaatimuksista mustien hiusten suhteen, ja vakuuttaa, että ainakaan lasten hiusten suoristamiseen ties miten myrkyin ei välttämättä ole kovin terveellistä. Mutta ainakin Essence liputtaa naturals-tyylien puolesta! 🙂

  3. Takker og pokker, Sofia!

    Pilvi, Onhan se tietty helpompi koulutuksen suhteen organisoida pienen maan asiat kuin ison, mutta kyllä noi statistiikat tosiaan hirvitti. Suomen homogeenisyyden huomaa tosiaan ulkoimailla etnisiä meikkejä/hiustonhoitotuotteita ihmetellessä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s