Münchenin oopperatalo

Tässäpä pikkuisen kyldyyriä teille, arvoisat lukijat. Sain tilaisuuden vierailla Münchenin Oopperatalossa. Varsinaisia lippuja sinne tuntuu olevan erittäin vaikea saada, vaikka parituhatta paikkaa katsomossa onkin. Kielikurssin kanssa olimme opastetulla kierroksella. Vau, mikä paikka!

Oopperalla on aina ollut sydämessäni paikka. Nykyoopperaa en ymmärrä, mutta ne vanhat kunnon aariat saa minut haukkomaan henkeä. Siinä on vaan taikaa, muuten en voi musiikkia kuvailla.

Mutta jotenkin sen ympäristönkin täytyisi mukautua siihen taikamaailmaan. Olen käynyt mm. Helsingin ja Kööpenhaminan moderneissa oopperataloissa, mutta se jättivät minut kylmäksi. Münchenin vanha historiallinen, pariin kertaan välillä jo tuhoutunutkin oopperatalo on juuri sellainen, minkä minä oikeaksi ympäristöksi kuvittelen.

Kierroksella pääsimme paikkoihin, joihin tavallinen yleisö ei eksy. Kävimme katsomassa, miltä lavan alla näyttää, kuninkaallista loosia, kuiskaajan koppia, orkesterimonttua. Tiesitkö, että orkesterin soittajilla on virallisesti vain 3 vapaata juhlapäivää vuodessa vapaata? Muutoin heidän täytyy olla valmiita viikonloppuisin keikalle. Soittajat ovat kuulemma isopalkkaisinta väkeä heti oopperadiivojen jälkeen.

Eniten minuun teki vaikutuksen itse lava. Se näytti varsin pieneltä katsomosta katsottuna, mutta kun menimme sinne, se osoittautui Euroopan neljänneksi suurimmaksi. Lamput killuivat 30 metrin korkeudessa. Takaosa on niin kaukana, että sinne piti erilliset kaiuttimet hankkia, että kuulevat orkesterin musiikin samanaikaisesti. Varsin vaikuttavaa.

Etulava, joka jatkuu samankokoisena tilana taka-osassa.

Kaunista, niin kaunista. Olinpa taiteellinen, olisipa minulla esteettistä silmää, saisinpa asua siellä ainiaan!

Kaikki tämä kuitenkin maksaa rahaa. Onneksi paikka on Staatsoper eli osavaltion pussista sille tulee 4o milj Euroa vuodessa. Münchenin kaupunki maksaa lisäksi 5 miljoonaa päälle ja loput tulot tulevat lipunmyynnistä.

Bavariansinistä

Onneksi kulttuuria tuetaan, muuta en voi sanoa.

 

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Münchenin oopperatalo

    • On se kyllä kiva, jos tehdään jotain muutakin kielikurssilla kuin ollaan vaan neljän seinän sisällä omalla porukalla. Varsin kivasti piristi tuo ekskursio!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s