Muistoa kunnioittaen

Berliinissä on nähtävyyksiä vaikka muille jakaa. Torniin emme kivunneet, Kurfürstendammin ostoshelvetissä emme tällä kertaa vierailleet, eläintarha sai jäädä ja Reichstagin kupoliin oli kolmen päivän jonot. Viimeksi mainittu jäi hieman harmittamaan. Sen verran on eurooppalaisen finanssikriisin uutisia tullut CNN:ltä  katsottua, että se uutisten taustalla aina oleva kupoli olisi ollut kiva itsekin kokea.

Isoimman vaikutuksen minuun teki Holocaust-muistomerkki, joka sijaitsee ihan Branderburgin portin vieressä. Etukäteen oli joku mielikuva betonipaaseista, mutta sen kummemmin en ollut asiaa ajatellut. En ollut varautunut ollenkaan, millaisen vaikutuksen se minuun teki.

Seikkailu 2711 betonijärkäleen viidakossa saa aikaan epämukavan olon. Että ulospääsyä ei ole, harmaus vain jatkuu ja jatkuu, on eksyksissä. Varmaan täsmälleen tällaista tunnetta tekijät ovatkin tavoitelleet.

Tyttären saapumisen myötä minusta on tullut leijonaäiti, joka murehtii ja kantaa aina joskus koko maailman painoa hartioillaan. Täällä Saksassa juutalaisten kohtalo maailmansodassa on konkretisoitunut mm. Dachaun keskitysleirillä vierailun myötä. Miten ihminen voi tehdä toiselle niin pahaa?

Miten tuo piskuinen lapseni voi selvitä hengissä tällaisessa maailmassa?

Holokaustin muistomerkillä oli pala kurkussa. Onneksi Tytär auttoi asiaa järjestämällä hippaleikin ja hänelle muistomerkki olikin varmaan reissun parhain osuus. Muut vierailijat eivät välttämättä katsoneet hyvällä äidin ja punatakkisen tyttären iloista juoksentelua… Mutta minä ajattelen asian näin: vaalikaamme kuolleitten muistoa elämällä.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Muistoa kunnioittaen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s