Tanska-turistit, osa 3

Saiskohan nämä Tanskan raportoinnit jo tähän loppua? Kaikille lienee käynyt selväksi, että joo, siellä me oltiin lomalla.

Ribe, Jyllannin niemimaan länsirannikolla sijaitseva pikkukaupunki on Tanskan vanhin. 700-luvulla perustettu kauppakaupunki kukoisti keskiajalla, mutta sittemmin länsirannikon muut kaupungit ohittivat sen markkinapaikkana. Ei rahaa – ei uusia taloja. Vanhat talot täten säilyivät modernisoinnilta, joten kaupunki vetää turisteja nykypäivänä ihailemaan vanhaa rakennustyyliä.

Mitäs minä Ribestä ajattelin? Täytyy sanoa, että me Saksanmaalla asuvat olemme kyllä poispilattuja. Kaikissa saksalaisissa kaupungeissa on jonkinlainen Vanhakaupunki-osio, joten tuo Ribe ei sinänsä sykäyttänyt.

Juuri tästä vanhasta osiosta minä pidän keski-eurooppalaisissa kaupungeissa. Että historia näkyy elävänä. Suomalaiset kaupungit ovat jotenkin tosi hengettömiä sen jälkeen. Kyllähän tietysti jossan Helsingissä jugend hieman näkyy jne, mutta ei se vedä vertoja nykyisten leveyspiirieni kaupunkien historian havinaan.

Muistatteko, kun kakarana vanhempanne pakkasi kimpsut ja kampsut Saabin perään ja lähditte kesälomalla kotimaan matkailulle? Ei ollut turvavyö takapenkillä lukittuna, ei. Ja oliskohan Kake Randelinia ja Reijo Kalliota kuunneltu kasetilta. Eväänä oli äitin tekemiä voileipiä, mutta jos isi oli hyvällä tuulella, pysähdyttiin ostamaan tötteröt.

Meinaan vaan, että tarttis kyllä varmaan näin aikuisiällä samanlainen Suomi-rundi tehdä. Vaikka Suomen kaupungit eivät ole iällä pilattuja, eiköhän jotain charmia niistäkin löydy. Miksi muuten suomalaiset asuisi niissä?

Hei, hei kuule Suomi
Nyt me lähdetään automatkalle
Ja tullaan sinne
Oletko paikalla?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s